Volledig scherm
Lodewijk Asscher in het centrum van Den Bosch voor een flyeractie tijdens het partijcongres van de Partij van de Arbeid. © ANP

Asscher hekelt ‘kibbelcoalitie’: Ga aan de slag of ga weg

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat de regeringspartijen meer bezig zijn om hun onderlinge verschillen uit te venten dan met het land. Deze ‘kibbelcoalitie’ staat volgens hem voor de keuze: ,,Ga aan de slag of ga uit de weg”, zei Asscher vanmiddag op het PvdA-congres in Den Bosch.

Volgens Asscher is er in de laatste veertig jaar geen kabinet geweest dat onder betere economische omstandigheden begon. Desondanks weet de regering weinig tot stand te brengen, aldus de PvdA-leider. ,, Het enige dat dit kabinet heeft gepresteerd, is een enorme belastingverlaging voor multinationals”, sneerde hij.

Gedoogrol

Volgens Asscher laat het kabinet een ‘geweldige kans en opdracht’ liggen te kiezen voor mensen. Hij roept kiezers op bij de komende Statenverkiezingen op 20 maart de meerderheid van de regeringspartijen in de Eerste Kamer af te nemen. Asscher herhaalde daarbij dat de PvdA geen gedoogrol zal aannemen waarin de partij het kabinet uit de brand helpt. ,,Wij gaan dit kabinet niet aan een meerderheid helpen voor slechte plannen. “

Mei Li Vos, PvdA-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, sloot zich daarbij aan. Zij stelt dat de nieuwe Senaatsfractie onder haar leiding geen ‘dealtjes’ zal sluiten en ook niet aan uitruilen meewerkt. ,,Wij gaan elk voorstel beoordelen op de vraag of het bijdraagt aan de verwezenlijking van ons sociaaldemocratische idealen”, zei Vos.

Keuken

Europees lijsttrekker Frans Timmermans kreeg de handen op elkaar met zijn speech waarin hij flink uithaalde naar populistische partijen die volgens hem terugverlangen naar het verleden en ‘niets voor elkaar krijgen’. ,,Vervolgens geven ze de schuld aan anderen, aan de moslims, de joden, de homo’s. We kennen dat.”

Vooral vrouwen hebben volgens Timmermans te vrezen van deze partijen. ,,Zij zijn het eerste slachtoffer.” De sociaaldemocratie moet daarom voor vrouwen opkomen, onder meer door beloningsverschillen te verkleinen en verlofmogelijkheden uit te breiden. ,,We kunnen niet 50 procent van onze denkkracht in de keuken laten staan. Dat is onaanvaardbaar.”

Timmermans, die nu nog eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie is, zei verder te hopen dat het Verenigd Koninkrijk binnenkort gaat vertellen hoe het verder moet met de Brexit. Als het aan de PvdA’er ligt, mogen de Britten zich ook bedenken. ,,Als de Britten zouden besluiten als ze bij nader inzien bij de EU willen blijven, gaat bij mij de vlag uit. Zij zijn en blijven welkom als lid van de Europese familie”, aldus Timmermans.

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.