Avondklok weg: wat kan het kabinet nu?
Nu de rechter een streep heeft gezet door de huidige avondklok, zal het kabinet kijken of en hoe het dit wil ‘repareren’. Daar zijn enkele opties voor.
Om te beginnen stapt het kabinet vanmiddag nog naar het Haagse Hof om te zorgen dat de avondklok van kracht blijft, voordat er is gekeken naar de inhoudelijke argumenten waarop de rechtbank het middel nu van tafel heeft gehaald. Met andere woorden: handhaaf de avondklok, dan vechten we iets later voor de rechter uit of het middel nut heeft en welke juridische gronden het nodig heeft.
Ook kan het kabinet alsnog een nieuwe wet door de Tweede en Eerste Kamer laten gaan, maar dat zal tijd vergen. Mogelijk wordt vandaag al gedebatteerd in de Tweede Kamer, maar ook als daar een meerderheid voor het herinvoeren van de avondklok is, kost het tijd. Er moet een debat komen, een wet gemaakt, een stemming plaatsvinden en dan moet deze ook nog door de Eerste Kamer.
Wat sneller effect zou kunnen hebben is het herinvoeren van de avondklok via noodverordeningen. Eerder al pleitte bijvoorbeeld hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans hiervoor.
Boekhouden
Hij zei tegen de website Binnenlands Bestuur dat met ‘creatief boekhouden’ de avondklok via de noodverordening ingesteld had kunnen worden. Dat zou nu uitkomst kunnen bieden: een noodverordening gaat vrijwel direct in als deze is afgekondigd.
Eerder al werden die noodverordeningen gebruikt om coronamaatregelen in te stellen, maar of de basis nu niet te smal is, is wel de vraag. Zo bleek het middel juridisch te dun om bijvoorbeeld een mondkapjesplicht in te voeren, omdat dit te veel inbreuk maakte op de persoonlijke levenssfeer. Daarop kwam er een aparte wettelijke basis.
De avondklok is ook een inbreuk natuurlijk, maar Voermans zei eerder dat ‘het grondrecht bewegingsvrijheid niet in de Grondwet staat’. ,,Dus ik snap niet helemaal waarom ze niet gewoon doorgaan met de noodverordeningen”, zei hij eerder.
Luister naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PVV wil spoeddebat na vonnis rechter over avondklok
De PVV wil het reces onderbreken voor een spoeddebat met het kabinet nu de rechter een streep heeft gezet door de avondklok. Dat twitterde PVV-voorman Geert Wilders vandaag. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad.
-
Rechter: Avondklok moet per direct opgeheven
De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank Den Haag zojuist besloten in een door Stichting Viruswaarheid aangespannen rechtszaak. -
-
-
Met video
PvdD-leider Ouwehand keert na vier maanden afwezigheid terug in Kamer
Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand is ‘weer helemaal fit’, en neemt donderdag plaats in de Kamerbankjes, vier maanden nadat zij aankondigde tijdelijk terug te treden. De politica vertrok in oktober uit de Tweede Kamer wegens gezondheidsproblemen als gevolg van overbelasting. -
PREMIUM
Zoek de verschillen bij ‘gezamenlijk’ congres PvdA en GroenLinks: ‘De PvdA-zaal is grijzer’
Voor het eerst congresseren PvdA en GroenLinks grotendeels samen. In Den Bosch wedijveren voorstanders en critici van de linkse samenwerking om aandacht, maar winnen de voorstanders bij de stemmingen. ,,We zwemmen als makke lammetjes een trechter in!”