Volledig scherm
Thierry Baudet © ANP

Baudet buitenspel in 11 provincies

Het lukt Forum voor Democratie niet om voet aan de grond te krijgen in de nieuwe provinciebesturen. Ondanks de verpletterende overwinning bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, lijkt de partij al in elf provincies buiten het lokaal bestuur te vallen.

Zo werd gisteren duidelijk dat in Zuid-Holland de fractie van de CU/SGP niet met Forum in zee wil. Volgens het ChristenUnie-deel van die fractie ‘woog het mee’ dat Forum-leider Thierry Baudet onlangs een filmpje twitterde waarin hij een link legde tussen het migratiebeleid en verkrachtingen van vrouwen. VVD, CDA en Forum moeten nu op zoek naar andere coalitiepartners. Maar die lijken er niet te zijn zolang Forum meedoet. Al geeft informateur Hans Wiegel het nog niet op. Hij wil alle mogelijke varianten ‘uitfietsen’.

Daarmee staat de partij van Baudet waarschijnlijk toch al in elf provincies aan de zijlijn. Alleen in Limburg is de partij nog in de race. Al moet gezegd: het is informateur Ger Koopmans (CDA) nog niet gelukt genoeg partijen enthousiast te krijgen. Bovendien leeft binnen zijn CDA verzet om zaken te doen met Forum. Er circuleert een brief onder leden waarin staat dat de partij dat niet ‘zou moeten willen’.

Boreaal

Ook in andere provincies leidden landelijke standpunten van Forum en uitspraken van Baudet tot problemen. Alleen al de speech waarin Baudet sprak van een ‘boreale wereld’ zette kwaad bloed, omdat dit als extreemrechts taalgebruik kan worden opgevat. Ook zijn eerdere uitlatingen over vrouwen wekte woede.

De Forum-partijleider zelf heeft juist geen goed woord over voor het besluit van de ChristenUnie in Zuid-Holland: ,,Belachelijk.’’

Enig succes boekte Baudet gisteren nog wel. Zijn leden in het Europees Parlement krijgen een plekje in de ECR-fractie. Het is gebruikelijk voor partijen om toe te treden tot zo’n groep, om de slagkracht te vergroten. Het zorgt er overigens wel voor dat ChristenUnie en SGP juist uít die fractie stappen. ChristenUnie-europarlementariër Peter van Dalen vindt het pleidooi voor een nexit ‘absurd’. ,,Met zo’n partij kan ik niet in één fractie zitten.’’

Voor wie het niet helemaal kon volgen: hier een nadere uitleg van wat Baudet nou precies zei bij zijn overwinningsspeech: