Volledig scherm
Kamervoorzitter Khadija Arib loopt langs de Nederlandse vlag in de plenaire zaal © ANP

Baudet ontevreden over Nederlandse vlag in Kamer: 'Madurodam-gedoe'

Thierry Baudet is bepaald niet enthousiast over de Nederlandse vlag die vanaf vandaag in de vergaderzaal van de Tweede Kamer staat. De vlag is volgens de voorman van Forum voor Democratie veel te klein. Hij spreekt van 'Madurodam-gedoe'.

Thierry Baudet on Twitter

Kijk, zo ziet een goeie vlag in je parlement eruit. Niet dit teleurstellende madurodam-gedoe waar de Tweede Kamer vandaag mee komt. #vlag

In de grote vergaderzaal van de Kamer staat, sinds het vragenuur van vandaag, achter het spreekgestoelte van de voorzitter een houten standaard met de Nederlandse driekleur. 

Veel te klein, meent Baudet. Hij verwijst naar de vlag in het Amerikaanse congres, die groot en duidelijk zichtbaar boven het spreekgestoelte hangt. ,,Kijk, zo ziet een goede vlag in je parlement er uit. 
Niet dit teleurstellende madurodam-gedoe waar de Tweede Kamer vandaag mee komt."

Symbool
De Kamer besloot twee weken geleden op initiatief van de SGP en de PVV dat de vlag in de vergaderzaal thuishoort. Die kan een mooie en duidelijke functie vervullen als symbool van de natie, vindt SGP-leider Kees van der Staaij. Hij wijst erop dat de nationale vlag in parlementen van andere landen heel normaal is.

Voorzitter Khadija Arib introduceerde de vlag en sprak van 'een bijzonder moment in onze parlementaire geschiedenis'. 

'Ontzettend trots'

Partijleider Geert Wilders liet eerder al weten 'ontzettend trots te zijn dat onze nationale driekleur als teken van onze nationale identiteit nu in ons parlement zichtbaar wordt'. ,,Het heeft lang geduurd, wat mij betreft te lang, maar het is goed te zien dat de Nederlandse vlag dan toch in ons parlement te zien is", zegt hij vandaag. 

Volledig scherm
© AD

GroenLinks-voorman Jesse Klaver opperde vorige week nog dat de vlag van de Europese Unie dan naast de Nederlandse driekleur in de Tweede Kamer moet worden gehesen, maar daar was geen Kamermeerderheid voor.