Baudet wil repatriëring Nederlandse YouTubers na ‘ontzettend domme en baldadige’ inbraak Area 51

VIDEOThierry Baudet wil dat de Nederlandse YouTubers Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20), die in de VS zijn vastgezet omdat ze het zwaarbeveiligde Area 51 in Nevada hadden betreden, zo snel mogelijk naar Nederland worden gehaald. 

Quote

De actie van deze jongens is ontzettend dom, stupide en baldadig, maar ze waren niet van plan de VS te schaden

Thierry Baudet

,,De actie van deze jongens is ontzettend dom, stupide en baldadig’’, oordeelt Baudet. ,,Ze verdienen bestraffing, maar ze waren niet van plan om de VS te schaden.’’ De jongens riskeren zes maanden celstraf voor hun actie. ,,Nederland moet zich daarom inzetten om de jongens zo snel mogelijk naar Nederland te halen.’’

Baudet wil daarom ‘liefst vandaag’ nog in debat met de Tweede Kamer, maar daarvoor kreeg hij geen steun. VVD-Kamerlid Sven Koopmans wees erop dat het politiek maken van de kwestie juist de belangen van de jongens schaadt. Andere partijen herinnerden Baudet eraan dat de zaak vanmorgen ook aan de orde is gekomen tijdens de commissievergadering van Buitenlandse Zaken. ‘Daar kon de heer Baudet vanwege zijn drukke agenda niet bij zijn’, sneerde CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, refererend aan de kritiek dat de FvD-voorman vaak afwezig zou zijn bij Kamerdebatten. Voorzitter Khadija Arib vroeg Helvert daarop te stoppen met dergelijke opmerkingen. 

‘Uitkijkplek’

De twee YouTubers werden gepakt bij hun poging en overgebracht naar het Nye County Detention Center op ongeveer honderd kilometer van Las Vegas. Het is streng verboden Area 51 zonder de juiste papieren in te gaan. Sweep en Granzier, waren naar eigen zeggen op zoek naar een ‘mooie uitkijkplek’ op het gebied, waarover al decennia lang geruchten gaan dat er vliegende schotels en aliens worden opgeslagen. ,,We waren niet van plan om het terrein te bestormen. We vertrekken de dag voor de bestorming’’, aldus Sweep vanuit zijn politiecel tegen de lokale zender KTNV

In de auto van de vloggers werden een paar camera's en een drone gevonden. Ook ontdekten agenten opnames die al van het militaire terrein waren gemaakt. Die beelden zouden direct zijn verwijderd. De apparatuur is in beslag genomen. 

Govert Sweep in een facetimegesprek met de Amerikaanse media.
Volledig scherm
Govert Sweep in een facetimegesprek met de Amerikaanse media. © KTNV Las Vegas
Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20).
Volledig scherm
Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20). © Nye County Sheriff's Office
Thierry Baudet.
Volledig scherm
Thierry Baudet. © ANP

Blijf op de hoogte van al het nieuws uit de Tweede Kamer en download onze app:

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.