Thierry Baudet (FvD) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD) tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP

Baudet zaait twijfel over verklaring NS na treinincident

Thierry Baudet zaait twijfel over de uitleg van de NS na het treinincident waarbij twee vriendinnen van hem betrokken waren.  

Quote

Er zijn verschil­len­de lezingen van de gebeurte­nis. Ik zeg dat mij een heel ander verhaal is verteld

Thierry Baudet (Forum voor Democratie)

Bij het televisieprogramma Jinek werd donderdagavond een filmpje getoond waarin politiek verslaggever Jaïr Ferwerda de Forum voor Democratie-voorman door het halve gebouw van de Tweede Kamer achtervolgt met vragen over het treinincident van vorige week.

Afgelopen weekeinde kwam de politicus onder vuur te liggen nadat hij in een tweet schreef dat ‘twee dierbare vriendinnen’ in de trein waren lastiggevallen door Marokkanen. Daarna riep hij zijn volgers op om op zijn partij te stemmen om dit ‘op te lossen’. Al snel bleek het incident heel anders in elkaar te zitten.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen weigerden de vrouwen hun plaatsbewijs te tonen toen drie conducteurs en een agent in burger kaartjes aan het controleren waren. Uiteindelijk gaf Baudet woensdag toe een fout te hebben gemaakt.

Terugtrekkende beweging 

Nu maakt hij, na lang aandringen van Jaïr, weer een terugtrekkende beweging. Baudet: ,,Het ligt misschien wat genuanceerder. Wat precies de migratieachtergrond was van deze specifieke mensen, dat wordt dan betwist. Dat is dan niet helemaal duidelijk.’’

Vervolgens wijst de verslaggever erop dat de mannen in kwestie wel degelijk controleurs waren. En dan zegt de Forum-leider: ,,Er zijn verschillende lezingen van de gebeurtenis, dat heb ik aangegeven.’’ Maar klopt het dan niet wat de NS heeft verklaard? Baudet: ,,Ik zeg dat mij een heel ander verhaal is verteld.’’ 

Baudet geeft ook aan dat hij met NS-baas Van Boxtel over de zaak heeft gesproken.