Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen slordig met veiligheid
Bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen laten veel steken vallen. De controles worden daarom flink aangescherpt. Ook gaan de boetes omhoog.
De Inspectie SZW controleerde recentelijk 66 relatief grote en complexe bedrijven, actief in de chemische industrie. Bij 56 daarvan werden één of meerdere overtredingen geconstateerd die te maken hadden met de omgang met gevaarlijke stoffen. Zo was bijvoorbeeld niet bekend welke gevaarlijke stoffen worden gebruikt en hoe lang, en hoe vaak een medewerker daaraan wordt blootgesteld. ,,Dit cijfer is zorgwekkend en voor mij reden om in te zetten op meer handhaving”, stelt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD).
Alle bedrijven die in overtreding waren hebben een waarschuwing gekregen en kunnen binnenkort een herinspectie verwachten. Bij één bedrijf was zoveel mis dat er een boete is opgelegd.
Te mager
De inspectie krijgt 4,5 miljoen euro extra om specifiek toezicht te houden op de omgang met gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Hiervoor wordt een speciaal team opgericht. In totaal krijgt de inspectie er deze kabinetsperiode 50 miljoen bij. ,,De bezetting en het budget van de inspectie was te mager”, meent Van Ark.
Ook gaat het maximale boetebedrag omhoog van 3.000 naar 4.500 euro. Van Ark zegt dat de boete vooral een ‘prikkel’ moet zijn om verbeteringen af te dwingen. Al heeft ze niet veel geduld: ,,Als de cijfers niet verbeteren sluit ik zeker niet uit dat er nog strengere maatregelen genomen moeten worden.”
Sluipmoordenaar
Elk jaar overlijden 3.000 mensen omdat ze op de werkvloer zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Van Ark spreekt van een ‘sluipmoordenaar’. De gevolgen voor de gezondheid worden vaak pas later opgemerkt. Slachtoffers worstelen daardoor vaak om erkenning en genoegdoening te krijgen. Een commissie onder leiding van oud-vakbondsvoorzitter Ton Heerts heeft de opdracht gekregen aanbevelingen te doen voor een eenvoudiger schadeafhandeling. Eind van dit jaar moet dat advies er liggen.
Behalve betere handhaving en strengere regels moet de kennis over (het gebruik van) gevaarlijke stoffen omhoog en moeten bedrijven meer werk maken van preventie. Daarvoor wordt samengewerkt met brancheorganisaties en vakbonden.
Bewustwording
Volgens Van Ark is er bij de meeste bedrijven geen sprake van onwil om een veilige werkomgeving te creëren, maar is er domweg onvoldoende aandacht voor. Er moet meer bewustwording komen, stelt zij. ,,Waar mensen bij elkaar komen om te werken hoort veiligheid een gespreksonderwerp te zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
82
Belastingdienst, DUO, CBR en UWV trekken aan de bel: ‘Burgers zien door de bomen het bos niet meer’
De Belastingdienst, DUO, het CBR en het UWV trekken aan de bel. Door ingewikkelde regels en het stapelen van beleid is de uitvoering van wetten en regels ‘ondoorzichtig, inflexibel en foutgevoeliger’. -
PREMIUM
Meer inzicht in lading containerschepen nodig
VLISSINGEN - Voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland, maar ook rederijen willen meer inzicht in wat er aan gevaarlijke stoffen op grote containerschepen vervoerd wordt. De containers zijn geladen met van alles en nog wat. Van sportschoenen en speelgoed tot radioactief materiaal en andere gevaarlijke stoffen. Bij brand aan boord kan die cocktail tot gevaarlijke situaties leiden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
poll
Zorgen over meer ‘giftreinen’ door West-Brabant
ROOSENDAAL - De SP maakt zich zorgen om de forse toename van het aantal lpg-treinen op Zeeuws en West-Brabants spoor. Kamerlid Cem Laçin trekt aan de bel bij staatssecretaris Van Veldhoven. ,,Zij moet een einde maken aan het toenemende risico dat burgers lopen.”
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
78
Koning: ‘Butsen en builen opgelopen in coronatijd, maar we zijn er wél samen doorheen gekomen’
Volgens koning Willem-Alexander heeft Nederland ‘butsen en builen opgelopen in coronatijd en zijn er zeker lessen te trekken voor de toekomst. Maar we zijn er wél samen doorheen gekomen', zei de vorst vanmiddag in een toespraak bij de traditionele nieuwjaarsontvangst in het paleis op de Dam in Amsterdam. -
Nederlandse landbouw behaalt (door gestegen prijzen) dik exportrecord
De Nederlandse landbouw staat onder druk. Toch werd er in 2022 weer een exportrecord geboekt. Er werd voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen uitgevoerd - een stijging van 17 procent ten opzichte van 2021. Dat kwam met name door hogere prijzen, melden Wageningen University en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Landbouw.