Beëdiging kabinet: staat koning ook een 'toneelstukje' te wachten?

Zijn moeder maakte zich er vijf jaar geleden onsterfelijk mee: haar weigering de beëdiging van het nieuwe kabinet over te doen omdat de NOS de inhuldiging had gemist. Daarom wordt met extra belangstelling uitgekeken naar de verslaggeving door de nationale nieuwsomroep van de beëdiging vandaag.

Gaat de geschiedenis zich herhalen? Die vraag speelt op de achtergrond van de beëdiging van het kabinet Rutte III, vanmorgen in Paleis Noordeinde. De NOS zendt de plechtigheid in de Grote Balzaal live uit vanaf 11 uur. 

Directeur Chris Breedveld van het Kabinet van de Koning leest eerst de tekst voor van de eed en de belofte die de nieuwe bewindslieden moeten afleggen. Daarna stappen de ministers een voor een naar voren om tegen de koning te zeggen: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' of 'Dat verklaar en beloof ik'. Het mag ook in het Fries 'Sa wier helpe my God Almachtich' of 'Dat ferklearje en ûnthjit ik!'. Vervolgens doen de staatssecretarissen hetzelfde. 

'Toneelstukje'

De beëdiging van het nieuwe kabinet werd in 2012 voor het eerst live uitgezonden. De NOS miste het moment omdat de RVD de registratie een paar minuten eerder begon dan gepland. Op dat moment was er nog reclame bezig op Nederland 1. Daardoor moest de plechtigheid voor de Nationale Omroep Stichting worden overgedaan voor de camera. 

Dat viel slecht bij het staatshoofd, zo bleek uit haar uitspraken die tussen de twee ceremonies door werden geregistreerd door een cameramicrofoon van de RVD. Beatrix: 'Gaan we het opnieuw doen? Echt. Niet toch? Dan wordt het een toneelstukje.' Het was niet te zien dat de koningin de woorden uitsprak maar de door de microfoon geregistreerde uitspraken waren hoorbaar. 

Volledig scherm
Koningin Beatrix komt met minister-president Mark Rutte (L) en vicepremier Lodewijk Asscher naar buiten op op het bordes bij Paleis Huis ten Bosch. De beëdiging van het kabinet Rutte II vond plaats op 5 november 2012. © ANP