Bekijk hier de uitslagen, landelijk of per gemeente

LIVENog enkele tientallen gemeenten moeten hun uitslagen doorgeven en dan weten we de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Met ruim 90 procent van de stemmen geteld, stevent de VVD af op een ruime verkiezingsoverwinning. De partij heeft ruim 21 procent van de getelde stemmen binnen en zou daarmee op 33 zetels uitkomen.

De uitslag is nog niet definitief. Verscheidene gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht, stellen donderdag of vrijdag pas met een uitkomst te komen. De steden gaven na sluiting van de stembureaus uitslagen door gebaseerd op respectievelijk 87, 80 en 90 procent van de stemmen. Er zijn nog acht restzetels te behalen.

Tientallen andere gemeenten hadden rond 04.15 nog geen einduitslag aangeleverd, meldt de Verkiezingsdienst van persbureau ANP die de uitslagen bundelt. Bij voorgaande verkiezingen gaf het ANP standaard een definitieve prognose. ,,De huidige voorlopige prognose geeft een prima beeld, maar we willen dat onze definitieve prognose overeenkomt met de uitslag zoals die wordt vastgesteld door de Kiesraad'', aldus Mark Westerhoff van ANP. ,,Het ligt aan de resterende gemeenten wanneer we de definitieve prognose kunnen geven. Dat zou best pas vrijdag kunnen zijn.''

Nek-aan-nekrace

Volledig scherm
VVD-leider Rutte na zijn overwinningsspeech © ANP

Achter de VVD zijn PVV, CDA en D66 aan een nek-aan-nekrace bezig. De PVV lijkt nipt voor de concurrentie te eindigen met 20 zetels, tegenover 19 voor CDA en D66. GroenLinks en SP zitten daar vlak achter met een percentage van ongeveer 9 procent, wat uitkomt op 14 zetels.

De historische nederlaag van de PvdA is een feit: de partij blijft vooralsnog steken op 5,8 procent van de stemmen. Dat zou betekenen dat de PvdA op 9 zetels zou eindigen, een daling van 29 zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Als de partij van lijsttrekker Lodewijk Asscher daadwerkelijk op dat aantal blijft steken, is het de grootste daling in de geschiedenis van de partij.

Het Forum voor Democratie zou met 1,7 procent van de stemmen de kleinste fractie worden. Voor een Kamerzetel is ongeveer 0,7 procent nodig. Artikel 1 van Sylvana Simons is daar het dichtste bij, de partij staat nu op 0,5 procent.

De voorlopige uitslagen zijn behoorlijk in lijn met de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, die voorspelde dat de VVD een klinkende overwinning zou boeken.

Steden

In de vier grote steden (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht) waren er wisselende resultaten. In Rotterdam en Den Haag troefde VVD de PVV af als grootste partij. In Rotterdam was het verschil tussen de partijen van lijsttrekkers Mark Rutte en Geert Wilders slecht drie procentpunt, in Den Haag was het gat ruim vijf procent. Opvallend is dat DENK in beide gemeenten groter is dan de PvdA (8,1 om 6,4 procent in Rotterdam, 7,1 om 6,5 procent).

In Amsterdam is GroenLinks de grootste met 19,3 procent, net voor D66 (18,2 procent) en VVD (15,2 procent). D66 troefde op zijn beurt GroenLinks weer af in Utrecht met respectievelijk 22,2 en 20,2 procent. De VVD bleef in de Domstad steken op 16,8 procent.

PVV scoorde vooral goed in Limburg, de geboorteprovincie van lijsttrekker Geert Wilders. Onder meer in Maastricht is de partij de grootste.

Opkomst

Gemeenten hebben meer tijd nodig om de stemmen te tellen dan bij de verkiezingen in 2012. Dat komt onder meer door de hoge opkomst, die op 77,7 procent lijkt uit te komen. Dat is hoger dan bij de verkiezingen in 2012, toen 74,6 procent van de kiesgerechtigden een stem uitbracht. 

In bovenstaande grafiek wordt het percentage stemmen en aantal zetels gemeten aan de hand van de gemeenten waarvan een uitslag binnen is. Dat wordt vergeleken met het percentage van diezelfde gemeenten in 2012.