Volledig scherm
Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) is het juist voor de fiscus van belang dat opgetreden wordt tegen integriteitsschendingen. © ANP

Belastingdienst ontslaat medewerkers
die geen belasting betalen

De Belastingdienst heeft de afgelopen twee jaar zestien medewerkers ontslagen omdat zij belasting hebben ontdoken. Het gaat om zes medewerkers in 2017 en tien medewerkers tot 1 november 2018. Zij kregen strafontslag omdat zij hun ‘fiscale verplichtingen’ niet zijn nagekomen.

Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën is het aantal medewerkers dat vanwege ernstige integriteitsschendingen het veld moest ruimen vergelijkbaar met de jaren daarvoor. Hoewel de cijfers schommelen, is er volgens hem geen reden te vrezen voor een toename. Snel spreekt van een ‘stabiele lijn’.

Tegelijkertijd onderstreept hij dat de Belastingdienst een reputatie hoog te houden heeft. ,,Juist voor een uitvoeringsorganisatie die zich dagelijks bezighoudt met belastingheffing, -inning en het uitbetalen van toeslagen, is het belang om op te treden tegen medewerkers die integriteitsschendingen begaan, onverminderd groot”, aldus Snel.

Sancties

Bij alle onderdelen van de Rijksoverheid werden vorig jaar 414 integriteitsschendingen vastgesteld, minder dan een jaar eerder (414) en veel minder dan in 2014 (607). In totaal leidden deze zaken vorig jaar tot 220 disciplinaire sancties. Negentig mensen bij het Rijk kregen strafontslag, waarvan er achttien werkzaam waren bij de Belastingdienst.