Volledig scherm
Bart Staes (Groen). © belga

Belgische Europarlementariër: Geld bijdrukken om klimaat te redden

,,Waarom drukken we geen geld bij? We hebben dat gedaan om de banken te redden. We moeten dat ook doen om het klimaat te redden." Dat zegt Europees parlementslid Bart Staes in de Belgische krant De Zondag.

De krant vroeg Staes wat zijn eerste maatregel zou zijn als hij gevraagd zou worden als klimaatminister. ,,Een klimaatwet opstellen met bindende doelstellingen", antwoordt hij. ,,Je zou vervolgens op vele domeinen maatregelen moeten nemen, maar cruciaal lijkt me een drastische afname van de CO2-uitstoot in transport. Ik zou massaal investeren in openbaar vervoer."

Staes ontkent dat dat ten koste gaat van sociaal beleid. ,,Europa loopt jaarlijks duizend miljard euro mis door belastingontwijking en -fraude. Als we daarvan de helft, of zelfs maar een kwart, kunnen pakken, dan hebben we een grote pot."

Daarnaast is geld bijdrukken dus geen taboe. ,,De urgentie is er: de opwarming moet beperkt worden tot anderhalve graad tegen 2030. De Rekenkamer zegt dat we jaarlijks 1.115 miljard euro nodig hebben. Dat kan. We hoeven geen aanslag te plegen op de overheidsbegrotingen. Waarom creëren we geen Europese klimaatbank? Die kan met dat geld investeringen financieren én burgers en ondernemingen voorzien van renteloze leningen.”

Klimaatmars

In Amsterdam wordt vandaag de klimaatmars gelopen. Duizenden mensen vanuit het hele land vragen daar aandacht voor het klimaat. De landelijke Klimaatmars begint om 13.00 uur op de Dam. De deelnemers roepen de regering op te kiezen voor echte oplossingen en een eerlijk klimaatbeleid, zeggen de initiatiefnemers. Voorafgaand aan de mars zijn er optredens van Claudia de Breij en Typhoon en er zijn toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de schoolstakingen voor het klimaat.

Klaar met alle meningen over klimaatverandering? Wij zetten de achttien prangendste vragen op een rijtje. En de antwoorden natuurlijk.