Belofte kabinet: 125.000 mensen extra aan het werk in de zorg
Het dreigende personeelstekort in de zorg moet in 2022 zijn weggewerkt. Dan moeten er zeker 125.000 mensen extra aan het werk zijn. Die ambitie spreken de drie zorgbewindslieden in Rutte III morgen uit in deze krant. Lukt dat niet, dan dreigen grote problemen; niet alleen in verzorgingshuizen, maar ook in ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg.
Delen per e-mail
Zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis trekken deze kabinetsperiode 347 miljoen euro uit om meer studenten, zij-instromers en herintreders te laten kiezen voor een baan in de zorg. Iedereen in opleiding moet straks kunnen rekenen op een stageplek.
De grootste daling van het tekort (zo'n 30.000 duizend extra mensen) moet komen uit de verhoging van het aantal herintreders en zijinstromers met 20 procent per jaar. Maar ook het uitbreiden van alle arbeidscontracten met 1 uur kan het tekort al met 20.000 fte's verminderen.
Begeleiding
De ministers komen met een aanvalsplan om de arbeidsmarkt aan te zwengelen in 28 regio's, die financieel worden afgerekend op hun plannen om meer zorgpersoneel te rekruteren. Er komt een onafhankelijke adviescommissie die de regio's begeleidt om de afgesproken doelen te halen.
Binnen vijf jaar moet het tekort zo zijn weggewerkt, is de nadrukkelijke wens van de bewindslieden. Minister Hugo de Jonge zegt daarover: ,,We leggen de lat bewust hoog voor onszelf. Ik leg straks liever uit dat we onze ambitie net niet halen dan dat we onszelf geen doel meer zouden durven stellen.”
Het kabinet denkt ook handen aan het bed vrij te maken door te snijden in de administratieve rompslomp voor verpleegkundigen. Dat soort werk, maar ook bijvoorbeeld de catering of schoonmaak, kan dan worden overgenomen door werkzoekenden die nu nog aan de kant staan.
Haalbaar
Minister Bruins over de haalbaarheid van het plan: ,,Het Centraal Planbureau zegt dat het te doen is. En we zijn al begonnen. Van de beschikbare 347 miljoen euro voor de arbeidsmarkt is al 80 miljoen vrijgekomen, waarmee nu bijna 60.000 mensen worden opgeleid in de zorg. Om met patiënten te werken, maar ook als stagebegeleider."
Lees een uitgebreid interview met zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins in deze krant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Heel Nederland vóór begin juli een vaccin: wie mag eerst en wie krijgt de laatste prik?
Alle Nederlandse volwassenen die dat willen, kunnen voor begin juli een coronaprik krijgen, voorspelt minister De Jonge. Vanwaar dat plotselinge optimisme, en wie kunnen er al snel een uitnodiging verwachten? -
Foutje: SGP adverteert met verkeerde verkiezingsdata
Lezers van de christelijke bladen Terdege en GezinsGids worden door een SGP-advertentie op het verkeerde been gezet. Daarin staat dat de verkiezingen op 17, 18 en 19 maart D.V. zijn. Deo volente, dat wel, als God het wil. Maar op die laatste twee dagen zouden zij voor een dichte deur staan: in werkelijkheid zijn de stembureaus open op 15, 16 en 17 maart. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
-
PREMIUMAngela kijkt tv92
Als expert bij Jinek na RTL-debat zat Op1-presentator en boezemvriend van Rutte: Jort Kelder
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
LOCKDOWN57
Kabinet koerst op verlenging avondklok: ‘mensen groeien mee met maatregel’
De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare, voor terrassenopening dreigt weinig ruimte te zijn. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door.