Bestuur vereniging verpleegkundigen treedt af na opstand onder achterban
Het bestuur van de beroepsvereniging van verpleegkundigen, V&VN, treedt af. De reden is het schenden van het vertrouwen van de achterban, zegt de vertrekkend voorzitter.
Groepen verpleegkundigen gingen deze de zomer de barricades op, omdat ze bang zijn dat - door een andere vermelding in het zorgregister- hun jarenlange kennis en kunde straks niet meer tellen op de werkvloer. Ze vrezen dat jongere, minder ervaren collega’s het roer in handen krijgen.
De omstreden ingrepen zijn dit voorjaar afgesproken door de vereniging voor verpleegkundigen zélf, samen met de vakorganisaties en de zorgwerkgevers. Het bestuur van V&VN maakte na de opstand al ‘pas op de plaats’, bood excuses aan voor de slechte deal, maar vertrekt nu helemaal.
Vertrouwen geschonden
Aftredend voorzitter Henk Bakker: ,,De afgelopen tijd is het vertrouwen van verpleegkundigen in hun beroepsvereniging geschonden. Dat komt doordat wij als bestuur niet de juiste keuzes hebben gemaakt. Ook hebben we onze achterban niet voldoende de kans gegeven zich over zo’n belangrijk onderwerp uit te spreken. Dat spijt ons enorm en daar nemen we nu onze verantwoordelijkheid voor.”
Het bestuur heeft de Ledenraad vanmiddag meegedeeld dat het aftreedt. De Ledenraad heeft een tweetal bestuursleden – Wilma Jackson en Marie-Louise van der Kruis – bereid gevonden tijdelijk demissionair aan te blijven om de organisatorische taken uit te blijven voeren.
Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met de positie van directeur Sonja Kersten. De vereniging moet volgende maand opnieuw om tafel met alle partijen om alsnog een goede regeling te treffen voor verpleegkundigen, maar ook die afspraak staat nu op losse schroeven.
Rondgang
Een woordvoerder van V&VN zegt dat de beroepsvereniging de komende tijd nog een rondgang zal maken langs de leden om te peilen welke richting zij op willen. Dat heeft nu prioriteit voor V&VN.
Minister Bruins reageert: ,,Ik moet het besluit respecteren dat de beroepsvereniging heeft genomen. Het bestuur van V&VN heeft laten weten dat ze verantwoordelijkheid wil nemen voor de eigen rol in de richting van de achterban. Het aftreden maakt het er alleen niet makkelijker op om te bepalen hoe het verder moet. Ik heb me altijd afgevraagd of werkgevers en vakorganisaties deze afspraken niet beter samen via de cao of kwaliteitsafspraken kunnen regelen in plaats van een wet. Nu zijn we terug bij af.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oud-minister Veerman over stikstofprobleem: Nederland heeft het verbruid in Brussel
Het is een illusie te denken dat Brussel Nederland zal helpen bij het versoepelen van de stikstofregels. Volgens oud-minister Cees Veerman hebben we al ons krediet opgebruikt. -
Noodverordening rond woning stikstofminister Van der Wal van tafel, andere maatregelen blijven
De noodverordening rond de woning van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden wordt niet verlengd. Het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk ‘zien daar op dit moment geen aanleiding voor’. De andere veiligheidsmaatregelen blijven voorlopig wel van kracht. -
Rinnooy Kan bemiddelt bij topoverleg na opstand onder verpleegkundigen
Hoogleraar en voormalig D66-politicus Alexander Rinnooy Kan (69) gaat bemiddelen bij een delicaat topoverleg over de verpleegkundige zorg. Onderhandelaars moeten met zijn hulp de recente onrust onder verpleegkundigen zien te beteugelen. -
Zorgminister: We willen geen enkele verpleegkundige iets afpakken
Zorgminister Bruins betreurt de onrust die is ontstaan onder verpleegkundigen over nieuwe afspraken in zorgland. De professionals vrezen dat een nieuwe vorm van registratie funest zal zijn voor de waarde van hun diploma, hun beroepseer én hun toekomstige takenpakket. ,,We hebben iedereen in de zorg heel hard nodig.” -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom wéér een coronaprik? En 4 andere vragen over de nieuwe vaccinatiecampagne
Vanaf september krijgen alle 12-plussers een nieuwe coronavaccinatie. Wordt dat de laatste coronaprik? En waarom is het nog nodig met de veel mildere omikronvariant? Vijf vragen. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.