Volledig scherm
Een binnenspeeltuin in Macharen, een dorp in de gemeente Oss © Thomas Segers

Beter toezicht op speeltoestellen

Er komen meer en betere controles op speeltoestellen. Extra inspecteurs, een betere afhandeling van incidenten en een nieuw automatiseringssysteem moeten zorgen dat kinderen veilig kunnen ravotten. 

De nu aangekondigde extra maatregelen komen voort uit het tragische en fatale ongeval eind 2015 met een vierjarig jongetje in een indoor-speelhal. Eerder verscherpte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het toezicht al op overdekte speellocaties.  

Om het inspectieniveau nog verder aan te scherpen, komt op vaste basis 900 duizend euro beschikbaar. Daarvan worden acht extra inspecteurs aangesteld. Dat hebben ministers Carola Schouten (NVWA) en Bruno Bruins (Productveiligheid) vandaag bekendgemaakt.

Technische expertise

Het geld is specifiek bestemd voor aantrekken van meer inspecteurs met de vereiste technische expertise. Ook een goede ondersteuning en aansturing van de inspecteurs én een betere afhandeling van meldingen moeten soelaas bieden.  

Verder is waakhond NVWA bezig met het invoeren van een nieuw IT-systeem dat inspecteurs beter ondersteunt bij de planning, vervolgacties en volledige registratie van inspecties.

De NVWA erkende in september 2018 al aansprakelijkheid voor de gevolgen van het speeltoestelongeval. Door het onzorgvuldige toezicht van de toezichtautoriteit op dit bedrijf, is de ondernemer van de speelhal onvoldoende gewezen op zijn verantwoordelijkheid om een veilige speelsituatie in de speelhal te creëren. Daardoor kon het noodlottige ongeval plaatsvinden.

Zo snel mogelijk verdere verbeteringen

Binnen de waakhond is nu een tijdelijke projectorganisatie opgericht om de verdere verbeteringen in het toezicht zo snel mogelijk door te voeren. Ook wordt nog dit jaar bekeken of de eisen die bij de keuring van de toestellen gelden, toereikend zijn. En of verantwoordelijkheden van de exploitant en verhuurder aangescherpt moeten worden.