Bevriezing eigen risico zorgt voor fiks hogere zorgpremie
Het besluit van de regeringspartijen om het eigen risico deze kabinetsperiode ongemoeid te laten, heeft een fikse schaduwzijde: de zorgpremie loopt richting 2021 met ruim 300 euro op, meldt het Centraal Planbureau.
Het zorgpakket blijft de komende jaren intact en het verplichte eigen risico wordt vastgezet op 385 euro, meldde Rutte III trots bij de bekendmaking van het regeerakkoord. Maar er zit een addertje onder het gras, want burgers moeten deze maatregel zelf betalen; via de zorgpremie. Daar komen de oplopende zorgkosten nog bij, waardoor de premie nu de pan uit dreigt te rijzen.
Exacte impact
De rekenmeesters van het CPB maken duidelijk hoe groot de exacte impact is: de gemiddelde zorgpremie per persoon ligt in 2017 op 1290 euro per jaar, maar in 2021 op 1601 euro op jaarbasis. Dat is een stijging van 311 euro, oftewel 24 procent, de komende kabinetsperiode.
VVD-Kamerlid Arno Rutte verwacht dat de stijging van de zorgpremie uiteindelijk toch kan meevallen. Het kabinet wil namelijk kosten besparen door via akkoorden een rem te zetten op de groei van het aantal behandelingen in de zorg. Dat moet 1,9 miljard opleveren volgens de coalitie, terwijl het CPB slechts rekent met een opbrengst van 0,9 miljard euro.
'Best schrikken'
,,Die akkoorden zijn cruciaal om de premiestijging te dempen en ook echt nodig om de aanhoudende toename van de zorgkosten te beteugelen”, aldus Rutte. Hij geeft toe dat de huidige CPB-verwachtingen voor de premieontwikkeling ‘best schrikken’ zijn voor gewone burgers.
Verschillende oppositiepartijen, waaronder de PvdA, pleiten al lange tijd voor afschaffing van het eigen risico, dat zij zien als een boete op ziek zijn. Ook de kritiek op de oplopende zorgpremie is niet van de lucht. ,,Het eigen risico blijft bestaan en de zorgpremie stijgt", constateert PvdA'er Sharon Dijksma. ,,Daarmee wordt de zorg voor heel veel gewone Nederlanders steeds meer onbetaalbaar. Juist in een tijd waarin we weer kunnen investeren, is dit precies de verkeerde keuze."
Veel goedkoper
Volgens Rutte III kan de zorg veel goedkoper, bijvoorbeeld als technologische vindingen worden omarmd. Meer ziekenhuiszorg thuis uitvoeren kan al een besparing van minimaal 1,5 miljard euro per jaar opleveren ‘en waarschijnlijk nog veel meer’, beweerden de werkgevers begin dit jaar nog. Ook de regeringscoalitie zit op deze koers.
De bevriezing van het eigen risico - dat de afgelopen jaren fors is gestegen en in 2018 zou doorgroeien naar 400 euro - werd begin oktober in allerijl doorgevoerd, op verzoek van de partijen die toen nog onderhandelden over Rutte III. De ingreep moest met een spoedwet worden geregeld, omdat zorgverzekeraars razendsnel de premies voor volgend jaar moesten vaststellen.
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie benadrukten toen al dat een sneller stijgende zorgpremie de keerzijde van de medaille was. De kritiek van de oppositie op de gang van zaken was destijds al niet mals. Nu noemt SP'er Lilian Marijnissen de oplopende zorgpremie wederom 'bizar'. ,,Terwijl de verzekeraars 11 miljard op de plank hebben liggen, stijgen de zorgpremies verder. Er is een ander zorgstelsel nodig", aldus de SP'er.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NAM geloofde niet dat minder gaswinning Groningen veiliger zou maken
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) geloofde lange tijd niet dat minder aardgas winnen zou leiden tot meer veiligheid in Groningen. Dat zei voormalig Shell-vicepresident Pieter Dekker in het verhoor met de parlementaire enquêtecommissie. -
met video
Rutte: Intimiderend boerenprotest en gevaarlijke situaties zijn onacceptabel
Premier Mark Rutte noemt het ‘onacceptabel’ als bij boerenprotesten gevaarlijke situaties ontstaan of politici worden geïntimideerd. ,,Je gaat geen mest uitrijden op de snelweg. Dat is ver over alle grenzen heen, dan gaan we optreden.” -
199
Rutte: ‘Ik ga niet in gesprek met relschoppers die met moker op politieauto rammen’
De complete Tweede Kamer wijst het geweld bij boerenprotesten af. Een onafhankelijke bemiddelaar moet de stikstofimpasse doorbreken en een nieuwe wet moet intimidatie bij politici thuis strafbaar maken. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
parlementaire enquête
Groningers waren eerst nog trots op de gasbel, maar dat veranderde snel
Jaren voelden Groningers zich genegeerd als ze aan de bel trokken over de bevingen in hun woongebied. Tijdens de parlementaire enquête naar de gasboringen kunnen ze eindelijk hun onmacht in Den Haag verwoorden.
-
Landelijk voorzitter van Bij1 Jursica Mills stapt op vanwege ‘toxische partijcultuur’
Jursica Mills, de landelijke voorzitter van Bij1, legt per direct haar functie neer. Dat heeft ze de leden vrijdagavond per mail laten weten. Volgens Mills is haar vertrek te wijten aan de ‘toxiciteit, vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden’ binnen de partij. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.