Volledig scherm
Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat © ANP

Bewijs in dividendme­mo Wiebes 'deugt niet'

Het bewijs waarmee toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes in de formatie de afschaffing van de dividendbelasting bepleitte, deugt niet. Die conclusie trekt RTL Z. Er zouden meerdere onjuiste en misleidende beweringen zijn gedaan.

Quote

Dit is de volgende aanwijzing dat het besluit is genomen op onjuiste gronden

RTLZ

Volgens de zakelijke zender van RTL schreef Wiebes een omstreden partijmemo voor de VVD, waarin de claims worden gedaan. ,,Dit is de volgende aanwijzing dat het besluit de dividendbelasting af te schaffen is genomen op onjuiste gronden."

In de memo noemt Wiebes bedrijven die zouden overwegen hun hoofdkantoor te verplaatsen uit Nederland, maar volgens RTL Z klopt de argumentatie van de bewindsman niet. Zo zou Wiebes ten onrechte de conclusie trekken dat farmaceut Mylan wegens de dividendbelasting haar hoofdkantoor niet in Nederland plaatste. ,,Sterker nog, het beschrijft hoe Mylan een complexe juridische truc uithaalt om een Nederlandse NV te worden".

Ook claims van Wiebes over onder meer chemiereus LyondellBasell en Fiat Chrysler kloppen niet, zegt RTL Z.

  1. Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging

    Enige levensde­lict in cijfers criminele asielzoe­kers blijkt zelfverde­di­ging

    In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict (doodslag), werd door de rechter gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken. Hij zat bovendien niet in een asielzoekerscentrum.