Volledig scherm
Minister Wopke Hoekstra van Financiën © ANP

Bezoek Hoekstra aan Saoedi-Arabië op losse schroeven: 'Eerst duidelijkheid over journalist Khashoggi'

Het bezoek van minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan Saoedi-Arabië volgende week staat op losse schroeven. Eerst moet er opheldering van het land komen over de verdwijning van de kritische journalist Jamal Khashoggi. Komt dat niet, dan gaat het bezoek niet door. 

Quote

Met wat ik nu weet, ligt het niet in de rede dat ik daarheen ga

Minister Hoekstra

Hoekstra zou volgende week naar Saoedi-Arabië gaan voor een internationale investeringsconferentie. De bewindsman liet eerder al weten zich zorgen te maken over de berichten rond Khashoggi, die vermist raakte na een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel. 

,,Nederland wil net als de rest van de wereld precies weten wat er met hem is gebeurd en, uitgaande van het ergste, wie dit op zijn geweten heeft’', aldus de minister. Er moet een 'geloofwaardig onderzoek’ komen. Komt het land niet over de brug, of blijkt het betrokken te zijn bij Khashoggi's dood, dan is het bezoek van de baan.

Hoekstra benadrukt dat er nog veel onzekerheden zijn. Een definitief besluit over zijn bezoek neemt hij dan ook pas vrijdag. Wel erkent hij dat de conferentie in Riyad in een ander daglicht is komen te staan. ,,Met wat ik nu weet, ligt het niet in de rede dat ik daarheen ga.’' Hij houdt een vinger aan de pols met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en buitenlandse collega's. 

Onderzoek

Turkse onderzoekers zijn gisteren begonnen met het onderzoek. ,,Het is van groot belang dat het onderzoek helderheid geeft’', zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) voor overleg met zijn EU-ambtgenoten in Luxemburg. Hij is bezorgd en spreekt van 'zeer ernstige feiten'. ,,Ik wil snel weten wat daar gebeurd is. Iedere moord is verschrikkelijk, maar een moord op een journalist extra, omdat journalisten een bijzondere rol hebben in onze samenleving.’'

Over een maand staat een Nederlandse handelsmissie naar Saoedi-Arabië op de agenda. Blok vindt het nog te vroeg om die eventueel af te gelasten. ,,Het is zuiver om eerst op tafel te krijgen wat de onderzoekers gevonden hebben, en daarna een beslissing nemen.’'

Ondervraging

Volgens CNN komt Saoedi-Arabië binnenkort met een nieuwe verklaring rond Khashoggi. Hij zou zijn overleden toen hij werd ondervraagd op het consulaat. De ondervraging zou verkeerd zijn gelopen. De ondervragers zouden daarbij zonder toestemming van het gezag in Saoedi-Arabië hebben gehandeld.

Khashoggi is ingezetene van de VS waar hij ook voor The Washington Post werkte. Hij uitte veel kritiek op de Saoedische machthebber, kroonprins Mohammed bin Salman. Bij diens vader, koning Salman bin Abdulaziz al-Saud, is vandaag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op bezoek om over de affaire Khashoggi te praten.