'Bij milieubeleid moet je consequenties even vergeten, dat doe ik niet'

VideoCDA-leider Sybrand Buma is tegen het direct sluiten van de kolencentrales, omdat we nog geen alternatieven hebben. ,,Niemand heeft daar nog een antwoord op. Ik wil er ook vanaf, maar ik schets wel de consequenties. Het gekke is dat je bij milieubeleid geacht wordt de consequenties even te vergeten. Dat doe ik niet."

Het AD en jongerenplatform VICE werken samen in aanloop naar de verkiezingen. Twee weken lang worden video's uitgewisseld waarin lijsttrekkers van zeven verschillende partijen hun visie geven op onderwerpen die jongeren belangrijk vinden. Eerder namen Mark RutteJesse KlaverAlexander PechtoldLodewijk AsscherGert-Jan Segers en Emile Roemer al plek in de stoel.

In deze aflevering gaat VICE-hoofdredacteur Casper Sikkema met Sybrand Buma in gesprek over onder meer het drugsbeleid, onderwijs, racisme en discriminatie en het klimaat. Buma wordt geconfronteerd met andere lijsttrekkers, die zeggen zo snel mogelijk van de kolencentrales af te willen. ,,Diezelfde collega's hebben twee jaar geleden ingestemd met een akkoord waarin staat dat de kolencentrales open bleven", reageert Buma. ,,Als je ze wilt sluiten moet je ook eerlijk tegen de Nederlanders zeggen dat we geen alternatief hebben en dat het veel geld gaat kosten omdat de energiemaatschappijen moeten worden uitgekocht. Niemand heeft daar nog een antwoord op." 

Volledig scherm
Sybrand Buma © VICE