Bijleveld stapt alsnog op als Defensieminister: ‘Ik wilde doorgaan’
videoDemissionair minister Ank Bijleveld van Defensie treedt toch af vanwege de mislukte evacuatie van Afghaanse tolken. ,,Ik wilde doorgaan”, zei ze in een korte verklaring. Dat ze nu toch stopt, doet ze ‘met pijn in het hart’.
Bijleveld wilde ‘de opdracht voltooien’ om de tolken die in Afghanistan zijn achtergebleven ‘en die op ons rekenen’ in veiligheid te brengen. ,,Dat wilde ik waarmaken”, zei ze op het ministerie van Defensie. ,,Maar ik constateer dat mijn aanblijven onderwerp van discussie is geworden. Daarom kan ik niet meer de verantwoordelijkheid dragen voor míjn mensen. En ik wil niet dat ik mijn mensen in de weg sta.”
Ze zei niet onder politieke druk te zijn opgestapt. Wel is ze ‘verbaasd’ over de gevolgen van de aangenomen moties van afkeuring. Haar D66-collega van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, trad gisteravond al af. Bijleveld ‘maakte haar eigen afweging’: ,,Doorgaan met de taak waar ik voor sta.”
Een motie van afkeuring wordt gezien als ‘gele kaart'. Opstappen is dan ook niet gebruikelijk, als de Kamer dat wil kan het een motie van wantrouwen aannemen. Die kreeg echter geen steun van een meerderheid. Toch ontstond er vandaag een crisissfeer rond het CDA. Het zou gek ogen, klonk het binnen de partij, dat Bijleveld bleef terwijl Kaag ging. Bijleveld ontbrak bovendien vandaag bij de ministerraad - zonder opgaaf van redenen.
CDA’ers benadrukken dat Bijleveld er zelf voor heeft gekozen om vandaag alsnog te vertrekken. Wel is er druk overlegd op ‘een moeilijk moment’. ,,Ze kwam tot de conclusie dat dit de enige weg was, ze wil geen onderdeel van de discussie worden”, zei partijleider Wopke Hoekstra.
,,Ze is zeer betrokken, maar wil ook verantwoordelijkheid nemen in deze lastige situatie. Ze wil zelf geen onderdeel van de discussie zijn. Dat vind ik enorm jammer, maar ik heb dat te respecteren.”
Hoekstra begrijpt dat Bijleveld ‘uiteindelijk’ ook koos voor de uitgang. ,,Ze wil als minister ‘niet in de weg lopen’, daarvoor is het onderwerp te groot.”
Rutte
Demissionair premier Mark Rutte vindt het ‘bijzonder spijtig’ dat Bijleveld opstapt, maar ‘respecteert het besluit’ na de ‘flinke tik’ van de Kamer: ,,Ze was als een vis in het water op dat departement, iemand die een enorme hoop bestuurlijke ervaring meenam. Maar het is ook iemand die in het team let op de andere mensen, iemand die de sfeer in de gaten houdt, hoe het met andere gaat, een heel warme vrouw. Ook binnen het CDA, waar ze hielp de zaak tot rust te brengen.”
Rutte wil ‘snel vervanging’ zoeken voor Kaag en Bijleveld. Tot die tijd nemen ministers Tom de Bruijn (die doet Buitenlandse Zaken erbij) en Ferd Grapperhaus (Defensie) de taken van de vertrokken bewindspersonen waar. ,,Het land moet bestuurd worden”, zei Rutte in antwoord op vragen over de stoelendans in zijn kabinet. De formatie moet ook daarom ‘zeker’ snel.
Tolken
De Kamer neemt het Bijleveld kwalijk dat er nog zeker 22 tolken en hun gezinnen in Afghanistan zijn achtergebleven. Als het ministerie van Defensie sneller had opgetreden, stellen Kamerleden, dan waren zij al in Nederland geweest.
De Kamer maande Bijleveld al sinds begin juni tot haast. Ook moest er een evacuatieplan voor de tolken worden gemaakt. In het Kamerdebat bleek dat de urgentie pas te laat werd gevoeld – het kabinet dacht nog tijd te hebben om mensen op commerciële vluchten naar Nederland te laten vliegen – en dat een evacuatieplan nooit werd gemaakt.
Justitieminister Ferd Grapperhaus neemt de politieke leiding op het ministerie van Defensie tijdelijk over. Staatssecretaris Barbara Visser (VVD) werd een aantal weken geleden minister van Infrastructuur en Waterstaat, nadat haar partijgenoot Cora van Nieuwenhuizen een lobbybaan had aangenomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
met video
Hoekstra blijft CDA-leider: ‘Maar we moeten wel in gesprek over stikstof binnen de coalitie’
CDA-leider Wopke Hoekstra stapt ondanks interne kritiek niet op na de historische nederlaag. Wel vindt hij dat het kabinet plannen - bijvoorbeeld rond stikstof - tegen het licht moet houden. Dat kan leiden tot frictie met D66, tot dusver houdt die partij vast aan de coalitiedeals. -
met video165
Rutte lijkt niet meer strak aan stikstofbeleid vast te houden: ‘De verkiezingsuitslag gaat rol spelen’
Premier Mark Rutte lijkt, gezien de monsterwinst van BBB, niet meer strak vast te houden aan het stikstofbeleid van het kabinet. ,, De uitslag gaat dus, dat kan niet anders, een rol spelen in het beleid, die gaat impact hebben”, zei hij na de ministerraad. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport.
-
PREMIUM
‘Volg je geweten’, zegt Schouten, en daarmee is het lot van Kaag bezegeld
Tijdens het Afghanistandebat leken regeringspartijen D66 en CDA hun demissionaire ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) overeind te houden. Maar coalitiepartner ChristenUnie liet hen daags erna alsnog vallen. Kaag restte niets anders dan opstappen. -
-
-
VIDEO
Kabinet lamgeslagen na vertrek Kaag: ‘We zitten in een moeilijke fase’
Leden van het demissionaire kabinet reageren lamgeslagen op het vertrek van Sigrid Kaag (D66) uit de ministersploeg. ,,We zitten in een moeilijke fase’’, zegt CDA-vicepremier Hugo de Jonge. Op de vraag aan D66-minister Wouter Koolmees of hij zich verraden voelt door coalitiegenoot ChristenUnie, zegt hij: ,,Ik heb er allerlei gevoelens over, maar laat ik dat maar voor mezelf houden.’’ -
87
BBB komt toch uit op 17 zetels en wordt daarmee ruim de grootste
De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op zeventien zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op zestien zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij.