‘Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag als Britse variant Nederland overspoelt’
Catshuis-overlegAls de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt.
Ter vergelijking: gisteren werden minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een etmaal gemeld. De presentatie rekent echter met een startpunt van 10.000 dagelijkse gevallen op 8 januari en de wetenschap dat de Britse variant een reproductiegetal (hoeveel mensen worden aangestoken door één besmet persoon) kent van 1,3 tot 1,6. Nu ligt dat getal op ruim 0,9.
De uitkomsten van deze berekening zijn schokkend: als het virus volop gaat huishouden in Nederland de komende weken, dan loopt het aantal nieuw besmette personen per dag op naar 167.772 op 4 februari. Dit zou de zorg zeer ernstig ontwrichten, blijkt ook uit de presentatie.
Dus waarschuwde premier Rutte gisteravond nadrukkelijk voor de Britse variant. Hij zei dat het kabinet “grote zorgen” heeft over de gemuteerde en daardoor besmettelijkere variant van het coronavirus die over is komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk.
Minister-president Mark Rutte noemde de berichten daarover uit Londen en ook uit Ierland “alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt”. Het kabinet heeft mede daarom besloten de huidige lockdown met drie weken te verlengen.
Britse variant
De Britse variant van het coronavirus is tot 8 januari 96 keer vastgesteld in Nederland. 54 besmettingen zijn vastgesteld in de omgeving van de school in Bergschenhoek. 42 gevallen komen voort uit reguliere analyses van het RIVM, de zogenaamde Kiem-surveillance. Dat valt te lezen in het laatste OMT-advies. De 42 gevallen komen voort uit 3000 geanalyseerde monsters.
De besmettingen zijn vastgesteld door laboratoria in Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden en Den Haag, en in de landelijke laboratoria van het RIVM en het ErasmusMC.
Op 6 januari meldde het RIVM nog ongeveer 50 besmettingen met de nieuwe variant. Hugo de Jonge zei gisteren tijdens de persconferentie dat ‘2 tot 5 procent’ van de besmettingen in Nederland nu door de Britse variant plaatsvinden. De vrees is dat dat meer wordt.
Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vreest de Britse virusvariant:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Coronavirus raast met noodgang door Groot-Brittannië: artsen beslissen over leven en dood
Het coronavirus raast zo hard door Groot-Brittannië, dat artsen in overvolle ziekenhuizen steeds vaker over leven en dood moeten beslissen door een chronisch gebrek aan bedden. -
PREMIUMVIDEO
Experts pleiten voor hard ingrijpen: Avondklok, visiteverbod en strenger handhaven
Met het oog op de Britse variant - die nu nog smeult, maar mogelijk ontaardt in een grote brand - is verlenging van de lockdown niet voldoende, stellen critici. Het moet nog véél strenger: langer afwachten kan volgens hen resulteren in een grote derde golf. Maar wat kunnen we nog doen? -
PREMIUMmet video72
Rutte en Kaag op ‘bedeltour’: ‘Koffie kunnen ze krijgen, maar gesprek zal niet lang duren’
Het kabinet heeft steun nodig van oppositiepartijen om extra geld te kunnen uitgeven en gaten in de begroting te dichten. Het gebak en de koffie staan klaar, zeggen partijen, maar op goedkeuring hoeft premier Rutte niet een-twee-drie te rekenen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
46
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer. -
PREMIUMtoeslagenaffaire
Enquête geeft inzicht in uithuisplaatsingen: ‘Kinderen, inkomen en huis in paar maanden kwijt’
Toeslagenouders zijn een eigen enquête begonnen over uithuisplaatsingen. Zo willen ze de stem van ouders laten horen, die niet alleen hun geld, maar ook hun kinderen verloren nadat de Belastingdienst ze onterecht als fraudeur aanmerkte. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.