Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. © ANP

Bijna 3,5 miljoen uitgekeerd aan Chroom-6-slachtoffers Defensie

Het ministerie van Defensie heeft aan (oud-)werknemers die zijn blootgesteld aan verf met het giftige stof Chroom-6 in totaal 3,4 miljoen euro uitgekeerd. Naast de collectieve uitkeringen hebben 460 mensen een letselschadezaak aangespannen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Defensie.

Het bedrag komt voort uit twee regelingen. In juni stelde staatssecretaris Barbara Visser na het verschijnen van een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu naar de stof een schaderegeling in. Daarvan is tot 31 oktober 923.000 euro uitgekeerd aan in totaal 136 slachtoffers. De gemiddelde uitkering per persoon bedraagt 7960 euro.

Het grootste deel van het bedrag, ruim 2,5 miljoen euro voor meer dan 350 mensen, werd al eerder uitgekeerd uit coulance, omdat het onderzoek naar Chroom-6 van het RIVM lang – drie jaar – op zich liet wachten. Per slachtoffer werd maximaal 15.000 euro overgemaakt.

Uit het RIVM-onderzoek naar Chroom-6 bleek dat Defensie ernstig tekort is geschoten door werknemers jarenlang bloot te stellen aan de stof waarover al in de jaren 70 aanwijzingen waren dat die slecht was voor de gezondheid.

Excuses

Visser bood haar excuses aan en gaf aan iedereen die klachten heeft – variërend van verschillende vormen van kanker of eczeem of longproblemen – die volgens het RIVM door Chroom-6 zijn ontstaan in ieder geval 3850 euro. Afhankelijk van de ernst van de ziekten kan daar nog eens tussen de 5000 en 40.000 euro smartengeld bovenop komen. Daarnaast kunnen zieke (oud-)werknemers nog een individuele schadeclaim indienen.

Chroom-6 zit in verf en voorkomt dat metalen gaat roesten. Er werd tussen 1984 en 2006 veel met de stof gewerkt in vijf inmiddels gesloten Navo-werkplaatsen waar Amerikanen hun materieel lieten onderhouden door Nederlands defensiepersoneel. Ook nu maakt de luchtmacht nog gebruik van Chroom-6-houdende verf om helikopters en vliegtuigen te beschermen tegen corrosie.

Er zijn met bijvoorbeeld speciale spuitcabines maatregelen genomen om de blootstelling van werknemers tot een minimum te beperken. Momenteel is er volgens Defensie nog geen acceptabel alternatief voor de stof, al wordt er wel getest met een verf waar magnesium de werkzame stof is.