Bijna 5 jaar na referendum wil kabinet geheime diensten toch sleepnet geven
Het kabinet wil geheime diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven bij het aftappen van het internet. Het lijkt er sterk op dat de ‘sleepnet-methode’ die de Tweede Kamer juist niet wilde, straks alsnog vaker kan worden toegepast.
De geheime diensten claimen dat de nieuwe wetten nodig zijn om cyberaanvallen van bijvoorbeeld Rusland en China af te slaan. De diensten voelden zich afgeremd door de toezichthouder, die eigenlijk vond dat er alleen ‘gericht’ op doelwitten mag worden opgetreden. En dus niet via grootschalige ‘kabelinterceptie’, ofwel de sleepmethode, door grote hoeveelheden data door te speuren. De diensten willen daar straks meer ruimte bij krijgen.
Nu nog mogen geheime diensten bepaalde operaties tegen hackers en analyse van data alleen uitvoeren als daar vooraf toestemming voor is gegeven door een speciale commissie, de TIB. Die toetsing ‘verschuift’ nu naar ‘tijdens en achteraf’ door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CTIVD). Deze commissie kan ‘een operatie per direct stopzetten’ en bevelen dat de informatie die al is opgehaald ‘wordt vernietigd’, schrijft het kabinet. Volgens de regering blijft het toezicht ‘op niveau’.
Toch is er scepsis over dit plan, want de TIB weigerde eigenlijk altijd toestemming voor ‘ongerichte’ vergaring en analyse van gegevens. De AIVD en MIVD lijken hun geluk in de toekomst te willen beproeven bij de andere commissie, de CTIVD.
Dat zou kunnen betekenen dat de diensten in de toekomst gemakkelijker kunnen grazen in grote hoeveelheden data, om bijvoorbeeld te zoeken naar patronen en verbanden in telefoon- en onlineverkeer. Het gaat dan om zoekvragen als wie er belt of mailt met wie en of er sprake is van een netwerk. Daar zijn algoritmes voor, die diensten straks al zouden mogen inzetten zonder vooraf toestemming te vragen. Hooguit kunnen ze dan worden teruggefloten bij deze zogeheten geautomatiseerde data-analyse (GDA).
Bovendien wordt het straks mogelijk voor diensten om in bepaalde gevallen ongericht mee te luisteren en mee te kijken als zij een dreiging vermoeden. Bijvoorbeeld bij snapshotting, waarbij een puur uur heel veel dataverkeer wordt onderschept. De Tweede Kamer moet hier nog wel akkoord mee gaan.
De wetsvoorstellen borduren daarmee voort op de Inlichtingenwet uit 2017, waarbij nu juist werd gezegd dat AIVD en MIVD geen ruimere bevoegdheden zouden krijgen. Toch lijkt de wet een tussenstap te zijn geweest naar de voorstellen die nu worden gedaan. En daarmee naar de ‘sleepwet’ die Nederland destijds, in 2017, eigenlijk niet wilde.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
21
Voor elke demonstrant gelden dezelfde regels
Opruiing is verboden in ons land. Zomaar een weg blokkeren eveneens. Dat Kamerleden roepen dat de aanhouding van zeven klimaatactivisten in strijd is met het demonstratierecht, getuigt van weinig kennis van de regels, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Kabinet komt toch met speciale regeling voor zorgmedewerkers met long covid
Er komt toch een publieke regeling voor arbeidsongeschikte zorgmedewerkers met long covid. Minister Helder (Langdurige Zorg) wilde eerst een fonds opzetten in samenwerking met werkgevers, maar die wilden niet meewerken. -
PREMIUM
Surfgedrag burgers kan door inlichtingendiensten straks mogelijk op grote schaal worden afgetapt
Door een nieuwe wet kunnen geheime diensten AIVD en MIVD straks mogelijk vaker ‘ongericht’ het internet aftappen. Dat ligt gevoelig: het deel van de sleepwet dat Nederland niet wilde lijkt nu alsnog een feit te worden. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Ook de bajes vergrijst: rolstoeltoegankelijke cellen, liften en bredere deuren nodig
Gevangenissen moeten worden aangepast omdat gevangenen steeds ouder worden. Het kabinet denkt daarbij aan rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren, liften en les in hoe zij digitaal hun zaken kunnen regelen als ze vrijkomen. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
VVD-strategie ontleed: hierom waarschuwt Rutte voor ‘linkse wolk’
Opvallend is het wel: de recordpremier die de belastingen verhoogde waarschuwt voor linkse partijen die de belastingen willen verhogen. Toch heeft Mark Rutte hier zo zijn redenen voor.