Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) © ANP

Blok zet deur op kier voor Amerikaanse douane op Schiphol

Nederland zal alleen instemmen met Amerikaanse douanecontroles op Schiphol als die in lijn zijn met de Nederlandse grondwet of internationale verdragen. Dat stelt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over de onderhandelingen met de Verenigde Staten die binnenkort worden hervat.

Quote

We gaan kijken of we een overeen­komst kunnen sluiten met Amerika die voldoet aan onze rechtsgron­den

Minister Blok

Regeringspartij D66 stelt dat Nederland niet mag meewerken aan de uitvoering van het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump vorig jaar afkondigde tegen reizigers uit moslimlanden. De partij acht die maatregel discriminerend en stelt dat die ingaat tegen Nederlandse kernwaarden en de Grondwet. Vorig jaar werden om die reden de onderhandelingen over de zogeheten preclearance  op Schiphol juist opgeschort.

Volgens Blok is er ten opzichte van vorig jaar ‘veel gebeurd’. Hij wijst op gerechtelijke uitspraken die volgens hem ‘duidelijkheid’ hebben geschapen aan Amerikaanse zijde. ,,Op die basis kun je nu gesprekken voeren, waarbij de uitkomst wel altijd binnen onze eigen wetten en verdragen moet zitten”, aldus Blok.

Inreisverbod

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaf afgelopen week onverwacht het groene licht voor het inreisverbod, nadat lagere Amerikaanse rechtbanken eerder nog bepaalden dat de travel ban discriminerend was. Het Nederlandse voornemen om de onderhandelingen weer op te starten werd echter al de vrijdag daarvoor uitgesproken. Toen was die duidelijkheid aan Amerikaanse zijde er dus nog niet.

Anders dan D66 wil Blok geen antwoord geven op de vraag of het Amerikaanse inreisverbod zoals dat er nu ligt op Nederlandse bodem volgens het Nederlandse recht geoorloofd is. Of dat verbod in strijd is met artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie verbiedt, ‘hangt af van hoe je hem invult”, aldus Blok. Hij stelt dat het Amerikaanse recht ‘op onderdelen’ verschilt van het Nederlandse. ,,We gaan kijken of we een overeenkomst kunnen sluiten met Amerika die voldoet aan onze rechtsgronden”, zegt de minister.

Ontmoeting

Minister-president Mark Rutte heeft komende maandag een ontmoeting met president Donald Trump in Washington. Daar zal de premier onder meer verklaren dat Nederland weer wil onderhandelen over de preclearance. Schiphol, dat meereist in de Nederlandse delegatie, hoopt met Amerikaanse paspoortcontroles zijn internationale concurrentiepositie te versterken, omdat reizigers die van Schiphol naar Amerika vliegen niet langer urenlang in de rij hoeven te staan bij aankomst.