Volledig scherm
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Blokhuis: Kritisch kijken naar oorzaak van stijging aantal zelfdodingen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat kritisch kijken naar de oorzaak van het gestegen aantal zelfdodingen. Vorig jaar maakten 1917 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2016, blijkt uit cijfers van het CBS.

Blokhuis wil weten wat de oorzaak is van de stijging en of er sprake is van een eenmalige piek of dat er iets anders aan de hand is. Hij praat hier volgende week over met onder meer stichting 113 Zelfmoordpreventie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Volgens de bewindsman onderstreept de toename ,,de noodzaak van het beleid van dit kabinet om extra in te zetten op suïcidepreventie.'' Er gaat bijvoorbeeld extra geld naar 113. Het aantal zelfdodingen onder mensen van tien tot twintig jaar nam toe van 48 in 2016 tot 81 in 2017.

Oudere tieners

Dat is bijna een verdubbeling van het aantal suïcides binnen een jaar tijd. Binnen deze groep zijn het met name oudere tieners die zelfmoord plegen. De meeste van hen waren 18 of 19 jaar oud. Deskundigen pleiten voor acuut onderzoek naar de opvallende stijging. 

Ruim vier op de tien zelfdodingen betreft mensen van 40 tot 60 jaar. Bij mensen van 30 tot 60 jaar is zelfdoding, na kanker en hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak. Vanaf 60 jaar krijgen de natuurlijke doodsoorzaken de overhand en neemt de sterfte door zelfdoding steeds verder af.