Blokhuis wil 10.000 psychische patiënten overhevelen naar langdurige zorg
Ongeveer 10.000 mensen met ongeneeslijke psychische ziekten, die nu 'beschermd' wonen op kosten van de gemeente, komen in 2021 waarschijnlijk in aanmerking voor langdurige zorg. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (GGZ) vanmiddag in de Tweede Kamer.
Volgens de bewindsman op Volksgezondheid is het getal van 10.000 de voorlopige uitkomst van een door bureau HHM uitgevoerd onderzoek naar de aantallen cliënten die onder de nieuwe regeling kunnen vallen.
Staatssecretaris Blokhuis: ,,Dit is een schatting. Het hangt er uiteindelijk vanaf hoe breed je de doelgroep definieert." Vorige week meldde Blokhuis in een Kamerbrief dit voorlopige cijfer nog niet.
Voordat het definitieve cijfer er ligt, vindt de komende maanden eerst nog overleg plaats met de gemeenten. Vooralsnog was alleen een rapportage uit 2015 beschikbaar, waar werd gesteld dat zou het gaan om een geschatte 4.650 tot 13.800 mensen. Van deze groep werd al eerder vastgesteld dat ze zwaar ziek zijn.
Beschermde woonomgeving
Sinds 2015 moet de gemeente zorgen voor een 'beschermde' woonomgeving voor burgers met een psychische stoornis. De bedoeling is dat deze mensen vanuit een instellingshuis samen met andere patiënten onder begeleiding werken aan hun herstel en deelname aan de maatschappij. Soms wordt deze 'behandeling met verblijf' ook betaald door de zorgverzekeraar.
Duizenden mensen genezen echter nooit meer van hun heftige psychische aandoening en kunnen dus niet meer terug naar een zelfstandigere manier van leven en wonen. Zij hebben juist behoefte aan zware, intensieve zorg en begeleiding tot hun dood.
Het is 'een beetje krommetenenwerk', maar pas vanaf 2021 kan deze kwetsbare groep onder de langdurige zorg worden geplaatst, aldus Blokhuis. Eerst is een 'zorgvuldig' traject nodig om te bepalen welke groep er precies kan worden overgeheveld en wat de financiële gevolgen van die operatie zijn. Daarna gaat het voorstel door de politieke molen en moet per persoon een indicatie worden vastgesteld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Oud-wethouder Hubert Fermina (74) overleden: 'Geliefd mens en inspirerend politicus’
Hubert Fermina, oud-Tweede Kamerlid voor D66 en oud-wethouder in Dordrecht, is overleden op 74-jarige leeftijd. Hij was in de jaren 90 de eerste Nederlander met Antilliaanse achtergrond in de Tweede Kamer. -
Voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ziet af van terugkeer
Voormalig PvdA-parlementariër Gijs van Dijk keert niet terug in de Tweede Kamer. Dat heeft hij laten weten aan partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent. -
PREMIUMColumn25
Snappen linkse politici wel voor wie ze bestaan?
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
500 miljoen euro verlies, en toch wil Kaag de knip trekken voor KLM
Voor nog eens 220 miljoen euro wil het kabinet aandelen Air France-KLM kopen. Om zeggenschap over de ‘blauwe trots’ te houden, had minister Sigrid Kaag van Financiën weinig keus.
-
Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro
Rijkswaterstaat betaalt het consortium Levvel 238 miljoen euro vergoeding voor extra werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Die waren nodig omdat Rijkswaterstaat verkeerde informatie had aangeleverd. Daarmee is het geschil dat is ontstaan over het extra werk grotendeels opgelost, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?