Volledig scherm
Willem Vermeend. © ANP

Boek oud-minister Willem Vermeend uit de handel vanwege plagiaat

De uitgever van een boek van oud-minister en voormalig staatssecretaris Willem Vermeend over cybercrime neemt dat boek uit de handel. Dat meldt de NOS. 

Vermeend schreef het boek met Rian van Rijbroek, die in deze week in opspraak raakte na haar optreden in Nieuwsuur. Het boek kwam eind vorig jaar uit.

De NOS en Nieuwsuur troffen in het boek plagiaat van tien verschillende artikelen en websites aan. Het boek bevat passages uit twee artikelen van NRC, maar ook de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet is geplagieerd. Bovendien zijn stukken uitleg uit vijf verschillende Wikipedia-artikelen overgenomen.

Ook vertoont een passage gelijkenissen met de website van Consuwijzer, al is die wel herschreven. Kleinere stukken tekst komen overeen met een stuk uit de Volkskrant en van Security.nl, aldus de NOS die meldt dat uitgever Theo Oskam besloot het boek uit de handel te nemen vanwege druk- en verwijzingsfouten.

Van Rijbroek laat in een reactie weten: ,,Wij hebben het boek samen geschreven en zijn samen verantwoordelijk. Een team heeft alles gecontroleerd. Dat hebben ze dus niet goed gedaan. Dat is niet goed."