Bom onder Klimaatakkoord: milieuorganisaties en FNV trekken zich terug
Update + videoVijf milieuorganisaties, vakbond FNV en een organisatie voor duurzaam ondernemen kunnen niet leven met het voorgestelde Klimaatakkoord. Ze zijn vooral ontevreden over de afspraken met de industrie in het akkoord, dat morgen wordt gepresenteerd.
Het bedrijfsleven moet harder worden aangepakt voor de vervuiling van het milieu met de uitstoot van het broeikasgas CO2, vinden ze.
De ontevredenen zijn Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties, de Jonge Klimaatbeweging, MVO Nederland en de FNV. De kans op overeenstemming is volgens de organisaties trouwens nog niet helemaal verkeken. Ze melden dat er vanavond nog ‘op hoog niveau’ overleg plaatsvindt. Misschien gebeurt er dan ‘een godswonder’.
Lees door onder de tweet.
De zeven organisaties onderhandelden sinds begin dit jaar met onder meer de overheid en het bedrijfsleven over maatregelen om de klimaatdoelen te halen en zo de opwarming van de aarde ‘tot 1,5 graden te beperken’. Maar dat lukt volgens hen niet met de voorstellen die nu op tafel liggen.
,,Als deze fundamentele punten niet worden opgelost, kunnen wij in 2019 niet onze handtekening zetten onder het uiteindelijke akkoord’’, laten de organisaties weten. ,,Wat er nu staat, is te zwak.’’ De bal ligt volgens hen nu bij het kabinet.
Boterzacht
Het is voor de organisaties onverteerbaar dat de ‘grote vervuilers qua kosten weer de dans ontspringen’. Daardoor schiet niet alleen het klimaatbeleid tekort, maar komt ook het draagvlak in het geding. De kosten worden afgewenteld op burgers, die zich er daardoor tegen zullen keren, vrezen de groene organisaties.
Ze vinden de voorgestelde maatregelen nog vaak ‘te vaag, vrijblijvend en boterzacht'. Zo zou de industrie eenvoudig kunnen wegkomen met tijdelijke lapmiddelen als de opslag van CO2, in plaats van het terugdringen van de uitstoot.
Presentatie
De presentatie van het ontwerpakkoord gaat morgen wel door. Dat zei Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, kort nadat de milieubewegingen afstand hadden genomen van het akkoord. Nijpels vindt het heel jammer dat de milieuorganisaties dat besluit hebben genomen. ,,Maar de deur staat altijd open en de stoelen altijd klaar voor de milieubewegingen voor het hervatten van de onderhandelingen.’’
Het is de bedoeling dat door de voorstellen in het klimaatakkoord de uitstoot van broeikasgassen in 2030 minimaal 49 procent minder is ten opzichte van 1990. ,,De voorstellen worden heel goed doorgerekend om te kijken of we inderdaad op die 49 procent uitkomen’', zegt Nijpels. ,,En als dat niet het geval blijkt te zijn, gaan de verschillende tafels opnieuw onderhandelen tot die 49 procent er wel ligt.’’
Kamer stemde in
Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde vanmiddag nog in met de Klimaatwet, die vastlegt dat de politiek moet streven naar een vermindering van broeikasgassen. De Klimaatwet komt een dag voor het zogenoemde Klimaatakkoord, waarin allerlei partijen en betrokkenen uit de samenleving voorstellen doen hoe de komende decennia de uitstoot van CO2 moet worden teruggedrongen. De hoop is opwarming van de aarde en verandering van klimaat tegen te gaan.
Het plan voor de Klimaatwet komt van GroenLinks en PvdA uit 2015. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie sloten zich aan bij het wetsvoorstel van de twee linkse oppositiepartijen, en ook SP en 50PLUS. Zo’n brede meerderheid van acht partijen die een wet indient, is zeldzaam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Met 10.000 euro kunnen Nederlanders al flink besparen’
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUMzes vragen23
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUMReconstructie13
Gefrituurde avocado, bijna-breuk en Rutte in oude Saab: zo verliep marathonsessie over landbouwakkoord
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.
-
Kabinet bekijkt compensatie energierekening
-
-
-
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
Na vijftien jaar discussie is de knoop doorgehakt: er komt een nieuw pensioenstelsel. Maar het ging op het laatste moment nog bijna mis... -
Klimaatakkoord dreigt te floppen: ‘Kabinet frustreert overleg’
Onderhandelaars zien de droom van een effectief Klimaatakkoord langzaam maar zeker in duigen vallen. Het kabinet krijgt daarvan de schuld: dat blokkeert belangrijke maatregelen, luidt de kritiek van de klimaattafels.