Volledig scherm
Boris Dittrich © ANP

Boris Dittrich wil terug in de politiek

Voormalig partijleider van D66 Boris Dittrich wil terug in de Nederlandse politiek. Hij hoopt volgend jaar een plek te veroveren in de Eerste Kamer.

'Als lid van het Nederlandse parlement in de jaren 90, werd mijn voorstel voor het legaliseren van het homohuwelijk aangenomen door een Kamermeerderheid. Het duurde zeven jaar, maar in 2001 werd Nederland het eerste land ter wereld waar stellen van gelijk geslacht met elkaar konden trouwen', schrijft Dittrich in een blogpost. 'Zeventien jaar later kan dat in 25 landen. Oostenrijk en Taiwan volgen waarschijnlijk in 2019.'

Dittrich benadrukt in zijn verklaring dat de 'cirkel bijna rond is'. 'Na mijn politieke carrière ging ik aan de slag bij Human Rights Watch. En nu, na meer dan 11 jaar, probeer ik een stoel in de senaat te bemachtigen. Ik hoop dat ik gekozen word in 2019.'

Cruciaal

Volgend jaar mei wordt een nieuwe senaat gekozen. Het is een cruciale verkiezing voor het kabinet, dat zowel in de Eerste als de Tweede Kamer op een meerderheid van slechts één zetel leunt. 

Dittrich zal zich eerst in de interne verkiezingsstrijd binnen D66 moeten mengen. In februari wordt duidelijk of hij op de lijst komt, en zo ja, op welke plek.

Dittrich kwam in 1994 in de Tweede Kamer. Van 2003 tot 2006 leidde hij de fractie van D66. Na zijn vertrek uit Den Haag verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij zich bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ruim tien jaar inzette voor de belangen van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wereldwijd.