Kamerleden boos over brief Belastingdienst midden in zomervakantie
Ouders die in de maand juli een brief hebben gekregen over de kinderopvangtoeslag, hoeven niet bang te zijn dat eerder uitgekeerde voorschotten door te late reactie in één klap teruggevorderd zullen worden. ,,Mensen hoeven zich geen zorgen te maken”, laat een woordvoerster van de Belastingdienst weten aan dit nieuwsmedium.
Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) trokken eerder vandaag aan de bel. Zij zijn boos dat de Belastingdienst midden in de zomervakantie aan ouders een brief heeft gestuurd over de vaststelling van de kinderopvangtoeslag over 2019. Zij hadden twee weken tijd om bewijzen in te sturen, zo stond daarin te lezen.
In de zomervakantie is dat een ‘belachelijk korte termijn, aldus Omtzigt, die opheldering heeft gevraagd aan staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen. Leijten valt haar CDA-collega bij. Zij noemt het handelen van de Belastingdienst ‘waardeloos’.
Zes tot acht weken
Een woordvoerster van Van Huffelen laat weten dat de officiële reactietermijn weliswaar twee weken is, maar dat ouders in de praktijk langer de tijd hebben om bewijzen in te sturen als ze het oneens zijn met de beschikking. Bovendien krijgt iemand die niet heeft gereageerd altijd eerst nog een herinneringsbrief - een zogeheten rappel – waarna de toeslagontvanger nog eens twee weken de tijd heeft om eventuele ontbrekende bewijsstukken op de post te doen. ,,Van de eerste brief tot het rappel gaat het om een traject van zes tot acht weken”, stelt zij.
Volgens de woordvoerster komt het alleen ‘in het uiterste geval’ voor dat de kinderopvangtoeslag die in 2019 is verstrekt een jaar later volledig moet worden terug betaald. Dit is bijvoorbeeld het geval als de Belastingdienst over geen enkele gegevens beschikt. Vaker is het zo dat slechts een gedeelte moet worden terugbetaald, omdat het inkomen in 2019 bijvoorbeeld hoger uitkwam dan de toeslagontvanger eerder nog dacht.
Coronacrisis
Dat de fiscus pas in juli 2020 een brief stuurt over het recht op kinderopvangtoeslag in 2019 is volgens de Belastingdienst ongebruikelijk. Normaal liggen de brieven ‘waar mogelijk voor de zomervakantie op de mat’. Dat het dit jaar anders liep heeft volgens de zegsvrouw te maken met de coronacrisis. Veel kinderopvangcentra zaten een aantal weken dicht. Processen zouden daardoor vertraging hebben opgelopen.
Omtzigt is blij dat de reactietijd van twee weken niet zo streng is als ouders in de brief lazen. ,,Goed dat ze extra tijd krijgen”, stelt hij. De CDA’er is echter nog niet tevreden. ,,Ik verwacht wel een officieel kamerstuk met hoeveel extra tijd, zodat ouders er rechten aan kunnen ontlenen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte vraagt weer geduld voor oplossen toeslagenaffaire: ‘De frustratie is dat dit tijd kost’
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
128
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Opinie
Splits de pabo op in twee verschillende trajecten
Leerlingen kunnen steeds slechter rekenen, lezen en schrijven. Waar ons land tot de Europese top behoorde, zijn we inmiddels weggezakt tot onder het Europese gemiddelde. Dat moet anders, stelt Mariëlle Paul.
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Amsterdam -
-
-
Opinie
Ook singles verdienen eerlijke kans op woning
Singles melden zich massaal op de woningmarkt, maar komen bijna niet aan een woning. Tijd voor een andere aanpak van bouwers, gemeenten en corporaties, stelt Harry van Zandwijk. Zie het co-living concept. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.