Volledig scherm
Twee werklieden verwijderen asbest, gehuld in beschermende pakken © Theo Peeters

Brandbrief: Maak haast met verbod op asbesthoudende daken

De Eerste Kamer moet haast maken met een kabinetsvoorstel om daken met asbest na 2024 in Nederland te verbieden. Eigenaren, bedrijven en overheden mogen daarover niet veel langer in onzekerheid zitten. En uitstel is ook slecht voor het milieu.

Deze oproep staat in een brandbrief van een groep gedeputeerden, wethouders en belangenorganisaties zoals Bouwend Nederland. De Tweede Kamer nam afgelopen oktober al het voorstel aan voor een verbod van asbest op daken met ingang van 2025. Het plan zit nu in de pijplijn bij de Senaat. Het voorstel moet daar snel worden behandeld, vinden de briefschrijvers.

Gevaarlijk

,,Naarmate het verbod later (of helemaal niet) wordt ingesteld, blijft de hoeveelheid vrijkomende vezels in de leefomgeving toenemen.” En dat is gevaarlijk; het inademen van asbestvezels kan uiteindelijk longkanker, longvlieskanker, buikvlieskanker of stoflongen veroorzaken.

Een ander probleem: de huidige onduidelijkheid over het verbod remt de aanpak van asbestdaken op dit ogenblik af, menen de initiatiefnemers. Twijfelende eigenaren wachten nu af en marktpartijen aarzelen met investeringen. Bedrijven en overheden die de asbestdaken al actief willen aanpakken, zitten op hun handen.

De bestuurders en belangenclubs willen verder dat er snel een definitief fonds wordt opengesteld zodat alle eigenaren hun dakvervanging kunnen financieren. Want deze klus is prijzig en kan oplopen tot ruim 20.000 per dak. En een subsidiepot met daarin 75 miljoen euro voor asbestsanering, is inmiddels uitgeput.

Peperduur

Quote

Huiseigena­ren krijgen geen hulp, kunnen de sanering en vervanging van het dak niet betalen en worden aan hun lot overgela­ten

Vereniging Eigen Huis

Critici willen juist dat de ban op asbestdaken - die peperduur kan uitpakken voor particulieren omdat zij belastingvoordelen voor ondernemers niet hebben - in de prullenmand gaat. Zo vraagt de Rotterdamse politiek de Eerste Kamer niet in te stemmen met het voorstel. Als de Senaat dit wel doet, moeten duizenden woningeigenaren in deze stad hun dak asbestvrij te maken.

Ook voor Vereniging Eigen Huis is het huidige wetsvoorstel ‘onacceptabel’. ,,Huiseigenaren krijgen geen hulp, kunnen de sanering en vervanging van het dak niet betalen en worden aan hun lot overgelaten. De meest gehoorde problemen gaan over het gebrek aan kennis en organisatie bij overheid en gemeenten en het gebrek aan adequate financiering.”

Een woordvoerder laat weten dat de Eerste Kamer ‘ernaar streeft’ het voorstel voor een verbod op asbestdaken te behandelen voordat de nieuwe Senaat in juni aantreedt.