Volledig scherm
Een deel-step van Bird © Bird

Breda wil experimenteren met elektrische deel-steps

Breda en de onderneming Bird willen als eerste in Nederland met elektrische deel-steps experimenteren. De stad en het bedrijf vragen verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen akkoord te gaan met een proef van zes maanden.

Doel is om bewoners en bezoekers van Breda ‘een laagdrempelige vorm van mobiliteit’ te bieden zodat zij zich snel, gemakkelijk en schoon door Breda kunnen verplaatsen.

,,Breda is een open en vooruitstrevende stad, en wij willen graag ruimte bieden aan nieuwe mobiliteitsconcepten zoals deel-steps. Samen met Bird zetten we weer een stap richting schoon, laagdrempelig en gedeeld vervoer”, laat bereikbaarheids-wethouder Boaz Adank weten. 

Minder files en vervuiling

Quote

Een uitstekend alterna­tief voor korte autoritten en een stuk goedkoper dan een taxi

Jonatan de Boer, general manager Benelux van Bird

Bird wil samen met Breda laten zien wat elektrische deel-steps in Nederland kunnen bijdragen aan het verminderen van files, parkeerproblemen en luchtvervuiling. ,,Een uitstekend alternatief voor korte autoritten en een stuk goedkoper dan een taxi”, aldus Jonatan de Boer, general manager Benelux.

Als het experiment doorgaat, wordt daarin intensief samengewerkt met de de onderwijsinstellingen in Breda, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, RDW en verkeersveiligheidsinstituut SWOV.

In Europese steden als Parijs, Antwerpen en Wenen is een gemiddelde Bird-rit zo’n twee kilometer. Inmiddels gebruiken honderdduizenden mensen al regelmatig de deel-steps. Ruim 30 procent van alle ritten start of eindigt bij een OV-halte en meer dan 70 procent van de gebruikers geeft aan minder met de auto te reizen.