Brede steun in Kamer voor afschaffen alimentatieplicht van 12 jaar
De wet om de partneralimentatie na echtscheiding te beperken van twaalf tot hooguit vijf jaar lijkt er eindelijk te komen. In de Tweede Kamer steunt een ruime meerderheid het voorstel. Wie nu al aan alimentatieverplichtingen vast zit, hoeft echter nergens op te rekenen.
Delen per e-mail
Vanavond debatteerde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van Foort van Oosten (VVD), Maarten Groothuizen (D66) en Attje Kuiken (PvdA) om de partneralimentatie te beperken. Tijdens het debat bleek dat het voorstel de steun van een ruime meerderheid kan verwachten.
Wat staat er in het voorstel?
Om te beginnen dus die maximale termijn van twaalf jaar, die wordt teruggebracht naar vijf jaar. De nieuwe stelregel is dat iemand zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar geld overmaken.
Geldt dit voor iedereen?
Er zijn drie uitzonderingen. Als een stel kinderen heeft, kan de partneralimentatie gelden tot het jongste kind twaalf is geworden. Wie langer dan vijftien jaar is getrouwd en op het moment van scheiding binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, kan tot de AOW aanspraak maken op partneralimentatie. Een derde uitzondering vervalt zeven jaar na invoering van de wet: alimentatiegerechtigden boven de vijftig die langer dan vijftien jaar getrouwd waren krijgen tien jaar doorbetaald.
Artikel gaat verder onder de foto
Dit voorstel lag er toch al even?
VVD, D66 en PvdA wilden inderdaad al in 2015 de partneralimentatie beperken. Dat plan was een stuk ingrijpender: ook de manier waarop de alimentatie wordt berekend werd gewijzigd. De Raad van State en ook andere partijen hadden veel kritiek. Daarom ligt er nu een aangepast, eenvoudiger voorstel. Volgens Christiane Verfuurden, advocate in Eindhoven en lid van de vereniging Familierecht Advocaten & Scheidingsmediators, is het tijd dat er een knoop wordt doorgehakt. ,,Iedereen heeft hier al over gehoord. Advocaten krijgen steeds vragen over hoe het nu precies zit. Ik denk ook wel dat de termijn van twaalf jaar niet meer van deze tijd is.”
Hoe zit het met mensen die al alimentatie betalen?
Die hoeven nergens op te rekenen. De nieuwe wet geldt alleen voor toekomstige echtscheidingen (naar verwachting vanaf 1 januari 2020). Overigens krijgt niet iedere ex die minder verdient partneralimentatie. Alimentatie voor kinderen gaat altijd voor, alleen als iemand daarna nog ruimte in de portemonnee over heeft kan er gedacht worden aan partneralimentatie voor de ex. Als die gaat samenwonen met een nieuwe partner, eindigt de verplichting ook.
Zijn alle partijen tevreden met het wetsvoorstel?
De initiatiefnemers lijken steun te krijgen van in ieder geval GroenLinks, de SP en de PVV. De christelijke partijen in de Tweede Kamer lieten weten zich nog te beraden. SGP-leider Kees van der Staaij kondigde al aan dat het wetsvoorstel zijn fractie waarschijnlijk een stap te ver gaat. Volgende week stemt de Kamer over het wetsvoorstel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slechte verkiezingsposters: 'Hier gaan m'n haren overeind van staan'
-
PREMIUM
Partij die ‘gratis bier’ uitdeelt, valt vandaag hard door de mand
Politieke partijen gaan vandaag met de billen bloot. We horen wat hun verkiezingsplannen kosten, wat ze opleveren en welk effect ze hebben op onze leefomgeving. Zoals altijd is er ook dit keer weer gedoe over. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Partneralimentatie daalt van twaalf naar vijf jaar
VVD, D66 en PvdA willen de partneralimentatie na een echtscheiding alsnog verkorten tot maximaal vijf jaar. Alleen als er jonge kinderen in het spel zijn, of als iemand zo dicht tegen de AOW-leeftijd aanzit dat een baan vinden erg moeilijk wordt, moet langer alimentatie worden betaald. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst.
-
Kamermeerderheid wil kortere partneralimentatie
Ex-partners moeten financieel meer op eigen benen staan. De partneralimentatie gaat omlaag en hoeft maximaal 5 jaar te worden betaald in plaats van 12 jaar. Het huidige systeem is achterhaald en oneerlijk, vindt een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66. -
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Tweede Kamer wil korter alimentatie na scheiding
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de duur van partneralimentatie na een echtscheiding korter kan. Dat bleek vandaag bij de behandeling van een voorstel van Kamerlid Louis Bontes, voorheen PVV, tegenwoordig een eenmansfractie. Maar of het plan van Bontes om de alimentatietermijn terug te brengen van 12 naar 5 jaar het gaat halen, is zeer de vraag.