Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken groeide dankzij zijn moeder, lerares Engels, op met Monty Python en apple pie.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken groeide dankzij zijn moeder, lerares Engels, op met Monty Python en apple pie. © Pim Ras

‘Brexitminister’ Stef Blok: Nu wordt het pas écht spannend

Een groot deel van zijn ministerschap stond in het teken van het naderende vertrek van de Britten uit de EU. Nu die bijna een feit is, heeft ‘brexitminister’ Stef Blok een boodschap: ,,Het moeilijkste komt nog.”

Stef Blok is de zoon van een lerares Engels. Van haar leerde de minister van Buitenlandse Zaken om nooit kwaad te spreken over de Britten. ,,Behalve over de brexit. Dáár heeft ze me speciale dispensatie voor gegeven.” Blok bracht door het beroep van zijn moeder menig zomer door in ‘een tentje in de regen’ in het Engelse Lake District.

,,Prachtig, maar ook heel nat.” Hij groeide op met ‘Monty Python en apple pie’. ,,Het is altijd een land geweest dat op een heel leuke manier anders is. Als klein jongetje, zo’n grote rode dubbeldekker... Dat spreekt toch tot de verbeelding? En de rode telefooncellen, niemand heeft ze meer nodig, maar die laten ze gewoon staan.”

Het stemt hem droevig dat het Verenigd Koninkrijk na vannacht officieel geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie. ,,Als mens én als minister.” Maar, zegt de realist in hem, het was ook onvermijdelijk.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?