Britse minister Boris Johnson stapt op na onenigheid over brexit

VideoDe Britse minister Boris Johnson stapt op na onenigheid binnen het kabinet over het brexitbeleid. De controversiële politicus heeft zijn ontslag officieel ingediend bij premier Theresa May, die door zijn vertrek nog verder onder druk komt te staan. 

Met het vertrek van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson lijkt premier Theresa May niet van een lastige bewindsman af te zijn, maar er een mediagenieke rivaal erbij te hebben gekregen. Britse media speculeren dat de strijd in de Conservatieve Partij over het vertrek uit de Europese Unie nu pas goed losbarst. Johnson zou zich mogelijk als 'de redder van de brexit' willen ontpoppen.

May's woordvoerder heeft beklemtoond dat ze zich fel zal verzetten tegen pogingen haar aan de kant te schuiven als Conservatieve leider en dus als premier. De Conservatieven in het Lagerhuis zouden kunnen besluiten een stemming te houden of ze nog vertrouwen in premier May hebben. Als minstens 48 van de 316 Conservatieve Kamerleden dit aanvragen komt er een stemming. Om May weg te sturen zijn er dus 159 stemmen nodig.

De regels van de partij staan niet toe dat er dan binnen een jaar tijd weer zo'n stemming komt. Een aantal tegenstanders van het beleid van May zou het nog niet aandurven deze stemming te laten houden. De Conservatieve Kamerleden komen aan het begin van de avond bijeen.

Criticaster

Volledig scherm
Boris Johnson © REUTERS

De conservatieve Johnson is een bekend criticaster van het brexit-beleid van premier May. Een woordvoerder van Downing Street laat weten dat er snel een vervanger aangesteld zal worden. 'De premier bedankt Boris voor zijn werk', aldus de korte maar duidelijke verklaring. 

Johnsons vertrek kwam nog geen uur voor premier May haar nieuwe brexit-plannen zou toelichten en slechts een aantal uur na het vertrek van minister David Davis, die was belast met het brexit-dossier. Ook Davis heeft zijn baan opgezegd vanwege de oplopende spanningen en meningsverschillen binnen het kabinet over de te volgen brexit-strategie.

May begon haar speech in het Lagerhuis door de opgestapte ministers te bedanken voor hun werkzaamheden. ,,We verschillen alleen van mening over de beste manier om recht te doen aan de wens van het volk om de EU te verlaten." De premier verdedigde daarna - zoals gepland - haar 'zachte brexit'. 

Interne strijd

Volledig scherm
Dominic Raab © AFP

Binnen de Britse Conservatieven is al langere tijd een stevige strijd gaande rond de te volgen strategie. Een vleugel van de partij die wordt aangevoerd door Johnson, en waartoe ook Davis behoort, wil volledig los van de Europese Unie, zonder akkoorden, terwijl May juist voor een zachtere variant opteert. 

Het kabinet van May besloot vrijdag voor de zachtere variant te gaan, waarmee de strijd beslecht is. In zijn ontslagbrief schreef Davis dat dat besluit zijn 'positie als brexit-onderhandelaar ondermijnt'. Ook is hij bang dat 'niet het kabinet, maar het parlement gaat bepalen hoe de Brexit zal verlopen'. Hij vreest dat de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU 'zwak' zal zijn.

May schoof vandaag een nieuwe brexitminister naar voren, de 44-jarige 'brexiteer' Dominic Raab. Hij maakte in 2016 onderdeel van het campagneteam voor het vertrek uit de EU en zit sinds 2010 in het parlement namens de Conservatieve Partij. Daarvoor was hij werkzaam als advocaat. 

Autoriteit

Het plotselinge vertrek van de ministers brengt het kabinet van May in de problemen. Volgens de Labour-partij heeft May op dit moment 'nul autoriteit'. ,,Er is sprake van complete chaos", zegt Labour-parlementariër Tom Watson tegen de BBC. ,,Het land is door deze verdeelde regering tot een stilstand gekomen. De premier kan de brexit niet waarmaken en heeft geen enkele autoriteit meer."

De voormalig leider van de eurosceptische partij UKIP, Nigel Farage, spreekt via Twitter zijn waardering uit voor Johnsons beslissing. Hij roept op tot het vertrek van May om 'de brexit weer in goede banen te kunnen leiden'. 

Onderhandelingen

De Europese Commissie laat weten dat de onderhandelingen met de Britse regering gewoon doorgaan. EU-president Donald Tusk noemt het in reactie jammer dat nu niet ook de brexit van de baan is. ,,Maar wie weet. Politici komen en gaan, maar de problemen die ze voor de mensen hebben gecreëerd blijven'', zei Tusk. ,,De rotzooi die de brexit heeft veroorzaakt is het grootste probleem in de geschiedenis van de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. En het is verre van opgelost, met of zonder minister Davis.''

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn beschuldigt premier Theresa May ervan dat ze met haar beleid voor de brexit er een enorme rotzooi van heeft gemaakt. Corbyn zei dat May al veel te lang meer tijd kwijt is met onderhandelingen tussen twistende partijleden, dan met het dienen van de economie van het land.

Hij vroeg zich in het parlement af hoe een premier die geen brexitakkoord kan bereiken in haar eigen kabinet, een akkoord met de EU kan sluiten.

Boris Johnson

Boris Johnson (New York, 19 juni 1964) is een Brits politicus, historicus, schrijver en journalist. Hij werd geboren in de Verenigde Staten, maar heeft ook Turkse, Franse en Duitse roots. De blonde Johnson was van 2008 tot 2016 burgemeester van Londen. Van 2016 tot 9 juli 2018 was hij minister van Buitenlandse Zaken en het Gemenebest.

De excentrieke Johnson staat bekend als een van de voornaamste pleiters van een Brits vertrek uit de Europese Unie. Na het gewonnen referendum over de brexit werd Johnson zelfs genoemd als partijleider en premier.

Boris Johnson is altijd goed voor controverse. Zo werd hij als journalist ooit eens ontslagen bij een krant omdat hij een quote had verzonnen. Als verslaggever van The Daily Telegraph ontving hij veel kritiek omdat hij wel erg anti-EU was. Tijdens zijn periode als burgemeester viel hij onder meer op door leiders als Poetin en Obama te beledigen.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.