Broekers-Knol ‘betreurt’ uitspraken over ‘braindrain’ en Afghaanse vluchtelingen
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) maakt excuses voor uitspraken over Afghanistan en Afghaanse asielzoekers die zij heeft gedaan in een interview met deze krant. ,,Ik had dat zorgvuldiger moeten verwoorden en betreur dat ik dat niet gedaan heb", stelt ze in een verklaring.
Broekers-Knol zei in het interview te vrezen voor een braindrain als geschoolde mensen Afghanistan zouden verlaten. Daarmee nam ze de argumentatie van de taliban over, die dit gebruiken om mensen te verhinderen het land te verlaten. ,,Dat is slecht voor een land en dat is een zorg die ik oprecht voel", zegt de VVD-staatssecretaris. ,,Maar ik had dat niet moeten noemen in de context van dit deel van het interview, dat vooral ging over de mensen die nu Afghanistan proberen te verlaten.”
Op de uitspraken van Broekers-Knol kwam felle kritiek uit de Tweede Kamer. Coalitiepartijen spraken van 'misleiding’ (CDA) en ‘zeer ongepaste en pijnlijke uitspraken’ (ChristenUnie). D66 noemde het ‘afschuwelijk’, PvdA ‘hersenloos en harteloos'.
Ik had dit hypothetische aantal van 100 duizend niet moeten noemen
Na de chaotisch verlopen evacuatieoperatie zijn er nog Nederlanders en Afghanen achtergebleven in het land. De Tweede Kamer heeft afgedwongen dat Afghanen die bijvoorbeeld voor Nederland hebben gewerkt, recht hebben op asiel in ons land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving daarover 23.000 e-mails met hulpverzoeken.
‘Hypothetische rekensom’
Broekers-Knol sloeg in het interview aan het rekenen met dat aantal. Dat noemt ze nu ‘een hypothetische rekensom'. ,,De boodschap was: als de hulpvraag die per mail is binnengekomen, zou leiden tot 100 duizend nieuwe asielzoekers, dan kan ons asielsysteem dat niet aan. Maar hiermee heb ik niet vooruit willen lopen op hoe het kabinet omgaat met de hulpvragen die zijn binnengekomen. Ik had dit hypothetische aantal van 100 duizend niet moeten noemen.”
De staatssecretaris wilde alleen ‘de dilemma’s schetsen’ die komen kijken bij ‘bescherming van mensen in nood’. ,,Mijn opmerkingen over de braindrain en de opvangcapaciteit waren in die algemene zin bedoeld.”
De hele verklaring van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD)
Afgelopen zaterdag heeft het Algemeen Dagblad een interview met mij gepubliceerd over onder andere de opvangcapaciteit bij het COA, de hogere instroom van asielzoekers en Afghanistan.
Ik noem daarin de term ‘braindrain’, het verschijnsel dat het hoogopgeleide deel van de bevolking een land verlaat. Dat is slecht voor een land en dat is een zorg die ik oprecht voel. Maar ik had dat niet moeten noemen in de context van dit deel van het interview, dat vooral ging over de mensen die nu Afghanistan proberen te verlaten. Het kabinet spant zich in om hen te ondersteunen en degenen onder hen die in aanmerking komen om naar Nederland te komen, daarbij te faciliteren. Voor hen, mensen op de vlucht voor geweld en vervolging, is ons asielsysteem immers bedoeld.
Ik heb tevens een hypothetische rekensom gemaakt. De boodschap was: als de hulpvraag die per mail is binnengekomen, zou leiden tot 100 duizend nieuwe asielzoekers, dan kan ons asielsysteem dat niet aan. Maar hiermee heb ik niet vooruit willen lopen op hoe het kabinet omgaat met de hulpvragen die zijn binnengekomen. Ik had dit hypothetische aantal van 100 duizend niet moeten noemen.
Het was mijn bedoeling de dilemma’s te schetsen die verbonden zijn aan de vraagstukken rondom bescherming van mensen in nood wereldwijd en de mogelijkheden voor Nederland om daaraan bij te dragen. Mijn opmerkingen over de braindrain en de opvangcapaciteit waren in die algemene zin bedoeld. Ik had dat zorgvuldiger moeten verwoorden en betreur dat ik dat niet gedaan heb.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
29
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUMAnkie Broekers-Knol
'Al die Afghaanse families helpen? Nee, dat kunnen we hier niet aan’
De asielopvang zit overvol. En nu een groot aantal Afghanen ook nog hoopt op asiel in Nederland, maakt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD) zich zorgen. ,,Mijn eerlijke antwoord is: nee, dat kunnen we niet aan.” -
Voormalig leider D66495
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
Commentaar
Braindrain? Vluchten voor je leven, zult u bedoelen
De zorg van staatssecretaris Broekers-Knol dat de Afghaanse ‘intelligentsia het land de rug toekeert is nogal bizar, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
-
Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord. -
-
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Opinie
Spoedzorg moet er voor elke Nederlander zijn
Sinds 2015 is 12 procent van de spoedeisende hulpposten gesloten, voornamelijk in de regio’s. De urgentie om spoedzorg in heel Nederland bereikbaar te houden ontbreekt. Dat moet anders, stelt Julian Boshoff.