Volledig scherm
Minister Bruno Bruins © ANP

Bruins: Peperduur kankermedicijn blijft sowieso in zorgpakket

UpdateEen kankermedicijn, waarvoor farmaceut Novartis dreigt meer dan 90.000 euro per kuur te vragen, blijft sowieso vergoed worden via het zorgpakket. Vooralsnog weigert Novartis de prijs te verlagen. 

,,We hebben een intensief gesprek gevoerd met een delegatie van Novartis”, zei zorgminister Bruno Bruins vanmiddag na een ontmoeting op het ministerie van Volksgezondheid met de fabrikant van het middel. 

Novartis heeft vorig jaar de rechten op een in het Erasmus MC ontwikkeld middel tegen kanker in handen gekregen na een overname, waarna de prijs is verzesvoudigd. Verzekeraars en de minister vinden dat de farmaceut met deze tariefsverhoging ‘vals speelt‘ over de rug van zieken. 

Volgens de minister heeft de farmaceut in de ontmoeting vanmiddag de geschiedenis van het product beschreven, maar kon de fabrikant niet precies uitleggen waarom ze deze hoge prijs vragen. 

Behandeling al beschikbaar

Quote

Patiënten hoeven hier zich niet ongerust over te maken

Minister Bruins

Bruins: ,,Ik heb Novartis laten weten dat ik niet bereid ben hun prijs te betalen. Immers de behandeling is in Nederland al beschikbaar tegen aanzienlijk lagere kosten en kan op die manier ook aan de patiënten geleverd blijven worden.”

Novartis gaat hier nu intern over spreken. Daarna zal de minister opnieuw met het bedrijf om tafel gaan. Bruins: ,,Dit middel is voor een kleine groep patiënten en die weten zich gelukkig verzekerd van een medicijn dat vergoed wordt via het pakket. En dat blijft ook zo, dat is het goede nieuws. Patiënten hoeven hier zich niet ongerust over te maken.

In reactie op de kritiek op de prijsverhoging heeft Novartis eerder laten weten dat het middel in verschillende Europese landen al is beoordeeld als kosteneffectief. Oftewel, patiënten krijgen waar voor hun geld. 

Hoge kosten

Daarnaast zijn er hoge kosten gemaakt in de laatste fase van het proces - na 2011 toen de Erasmus-mensen het bedrijfje achter het middel al hadden verkocht - om het medicijn naar de markt te brengen, beweert de farmaceut. Die moeten worden terugverdiend. 

Overigens maken verschillende ziekenhuizen, momenteel drie, het middel ook zelf voor een kleine groep patiënten. Die zogeheten magistrale bereiding zou niet in gevaar komen, ondanks dat een bedrijf van Novartis daarvoor ook de grondstoffen levert. De minister voor Medische Zorg hoopt dat de ziekenhuizen het medicijn, volgens de regels, willen blijven maken.   

Verder gaat Bruins met andere landen samen in Europa een voorstel op de agenda zetten om te zorgen dat farmaceuten in de toekomst niet langer een decennium lang alleenrecht hebben op de verkoop van een middel dat op hun naam is geregistreerd.