Vluchtelingen op straat in Lesbos
Volledig scherm
Vluchtelingen op straat in Lesbos © ANP

Brussel: ‘Herplaatsing
asielzoekers succes’

De herplaatsing van asielzoekers uit de probleemlanden Griekenland en Italië was ‘een succes’, maar moet ook de komende weken en maanden nog doorgaan. Dat zegt de Europese Commissie in Brussel aan de vooravond van het verstrijken van de termijn van twee jaar, morgen, waarbinnen aanvankelijk 160.000 asielzoekers hadden moeten worden herplaatst.

De teller staat momenteel op dik 29.000 en de Commissie zelf verwacht dat er nog 10.000 moeten worden herplaatst. De cijfers liggen veel lager dan aanvankelijk voorzien door de asieldeal met Turkije, die de migrantenstroom over de Egeïsche Zee zo goed als tot stilstand heeft gebracht. De tweede reden is het feit dat veel vluchtelingen die vanuit Libië de Middellandse Zee proberen over te steken ofwel meteen worden teruggestuurd naar Libië ofwel geen recht op een verblijfstitel hebben. 

Dat Brussel de herplaatsing een succes noemt is niettemin opmerkelijk, omdat diverse Oost-Europese landen slechts enkele of helemaal geen asielzoekers opnamen. Brussel zelf leidde daarom inbreukprocedures in bij het Europese Hof van Justitie en verweet hen ook herhaaldelijk een gebrek aan solidariteit. De herplaatsing werd precies twee jaar geleden overeengekomen omdat zowel Griekenland als Italië toen compleet onder de voet werd gelopen door migranten uit Noord-Afrika en het nabije Midden-Oosten. 

Op termijn is het de bedoeling te komen tot een permanent herplaatsingssysteem, maar ook dat stuit weer op fel bezwaar van vooral Midden- en Oost-Europese landen.