Volledig scherm
EU-commissaris Frans Timmermans. © AFP

Brussel maakt werk van recht op drinkwater

Europeanen hebben recht op toegang tot water van goede kwaliteit, vindt de Europese Commissie. EU-landen moeten ervoor zorgen dat schoon en veilig kraanwater binnen bereik is van iedereen, vooral van kwetsbare groepen. Hoewel het merendeel van de Europeanen schoon drinkwater heeft, zijn er nog steeds miljoenen mensen die dit niet hebben. 

Met een aanpassing van de Drinkwaterrichtlijn wil Brussel het recht op water in de praktijk garanderen.  Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt het geen streven, maar een verplichting om iedereen te voorzien van toegang tot drinkwater. In de praktijk betekent dit dat er meer publieke drinkplekken moeten komen. Ook wil de Commissie campagnes starten die burgers moeten voorlichten over de kwaliteit van water. 

Een andere belangrijke maatregel is het ter beschikking stellen van gebruiksvriendelijke informatie op het internet over de voorraad en kwaliteit van het drinkwater in de regio. Volgens onderzoek zou het risico op gezondheidsrisico's van water in de EU daarmee kunnen dalen van 4 procent naar 1 procent. 

Burgerinitiatief

Met de voorgestelde nieuw regels reageert het dagelijks EU-bestuur  op het eerste Europese burgerinitiatief uit 2014. Meer dan 1,8 miljoen Europeanen steunden toen de Right2Water-campagne, waarin werd gevraagd toegang tot water als mensenrecht te beschouwen en de watervoorziening niet commercieel te maken.

Het belang van het voorstel moet niet worden onderschat, zei EU-commissaris Frans Timmermans. Van de 500 miljoen Europeanen hebben er naar schatting 23 miljoen geen toegang tot drinkwater. De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nog over het voorstel buigen. Dan pas wordt duidelijk of de regels ook daadwerkelijk kunnen worden ingevoerd.