CDA-leider Sybrand Buma wil dat de Europese Unie zijn spierballen toont om migratiestromen een halt toe te roepen.
Volledig scherm
CDA-leider Sybrand Buma wil dat de Europese Unie zijn spierballen toont om migratiestromen een halt toe te roepen. © Frank jansen

Buma: grens open, dan geen geld en visa

Het CDA wil dat landen geen ontwikkelingshulp meer krijgen als zij weigeren om migranten tegen te houden die naar Europa trekken. Daarnaast zouden EU-lidstaten die te weinig doen aan hun grensbewaking tijdelijk uit de Schengenzone moeten worden gezet.

Dat zegt partijleider Sybrand Buma in een interview met deze krant. Hij wil dat de grensbewaking van de randen van Europa flink wordt opgeschroefd. Zo zouden veel meer patrouilleschepen voor de kust van Afrika moeten komen te liggen om te voorkomen dat bootjes met vluchtelingen kunnen uitvaren. Desnoods moeten in Oost-Europa ook meer hekken worden opgetrokken om migratie te voorkomen.

Spierballen

Volgens Buma moet de Europese Unie meer zijn spierballen laten zien aan landen als Albanië en Marokko, van waaruit kansloze migranten hier naartoe komen. ,,We gaan te veel met de pet rond met de vraag aan landen of ze alsjeblieft willen meehelpen. Terwijl het ook in hun belang is dat de stroom stopt en er geen boten meer uitvaren”, zegt hij. Aan landen die niet meewerken zouden ook geen visa voor Europa moeten worden verstrekt.

Buma wijst erop dat Noord-Afrikaanse landen profiteren van Europese investeringen en de mogelijkheid om talentvolle mensen aan goede Europese universiteiten te laten studeren. Daar mag Europa best wat voor terugvragen: ,,We moeten zeggen: we helpen jou met ontwikkelingshulp, maar dan moeten er ook opvangcentra in jouw land komen. Ja, je kunt talentvolle mensen in Europa een opleiding laten doen, maar dan moet de grensbewaking op orde zijn.”

Schengen

Buma zegt in het interview dat een vluchtelingencrisis zoals in 2014 en 2015 nooit meer mag gebeuren. Toen liet Griekenland in eerste instantie ongehinderd migranten door naar de rest van Europa. Volgens Buma moet een land dat zijn grenzen niet goed bewaakt tijdelijk uit Schengen worden gezet, waardoor onbelemmerd vrij verkeer van personen vanuit dat land naar de rest van de Schengenzone niet mogelijk is. ,,Je moet laten zien dat je Schengen waard bent.”

De CDA-leider vindt dat grensbewaking een zaak van lidstaten moet blijven en voelt niet voor een Europese kust- en grenswacht. Wel wil hij dat de ondersteuning via Frontex wordt vergroot, door 10.000 extra douaniers aan te nemen.

Vluchtelingenverdrag

Verder blijft Buma erbij dat uiteindelijk aanpassing van het Vluchtelingenverdrag nodig is om de migratiestroom te stoppen. Op grond van dat verdrag zijn Europese landen nu verplicht om vluchtelingen uit de hele wereld op te nemen. Buma vindt dat opvang in de regio moet geschieden.

Lees hier hele het interview: ‘Als wij Hongarije waren, hadden we ook een hek’ (Premium) 

Kijk hier hoe massa-immigratie Nederland rijk heeft gemaakt: