Buma: grens open, dan geen geld en visa
Het CDA wil dat landen geen ontwikkelingshulp meer krijgen als zij weigeren om migranten tegen te houden die naar Europa trekken. Daarnaast zouden EU-lidstaten die te weinig doen aan hun grensbewaking tijdelijk uit de Schengenzone moeten worden gezet.
Dat zegt partijleider Sybrand Buma in een interview met deze krant. Hij wil dat de grensbewaking van de randen van Europa flink wordt opgeschroefd. Zo zouden veel meer patrouilleschepen voor de kust van Afrika moeten komen te liggen om te voorkomen dat bootjes met vluchtelingen kunnen uitvaren. Desnoods moeten in Oost-Europa ook meer hekken worden opgetrokken om migratie te voorkomen.
Spierballen
Volgens Buma moet de Europese Unie meer zijn spierballen laten zien aan landen als Albanië en Marokko, van waaruit kansloze migranten hier naartoe komen. ,,We gaan te veel met de pet rond met de vraag aan landen of ze alsjeblieft willen meehelpen. Terwijl het ook in hun belang is dat de stroom stopt en er geen boten meer uitvaren”, zegt hij. Aan landen die niet meewerken zouden ook geen visa voor Europa moeten worden verstrekt.
Buma wijst erop dat Noord-Afrikaanse landen profiteren van Europese investeringen en de mogelijkheid om talentvolle mensen aan goede Europese universiteiten te laten studeren. Daar mag Europa best wat voor terugvragen: ,,We moeten zeggen: we helpen jou met ontwikkelingshulp, maar dan moeten er ook opvangcentra in jouw land komen. Ja, je kunt talentvolle mensen in Europa een opleiding laten doen, maar dan moet de grensbewaking op orde zijn.”
Schengen
Buma zegt in het interview dat een vluchtelingencrisis zoals in 2014 en 2015 nooit meer mag gebeuren. Toen liet Griekenland in eerste instantie ongehinderd migranten door naar de rest van Europa. Volgens Buma moet een land dat zijn grenzen niet goed bewaakt tijdelijk uit Schengen worden gezet, waardoor onbelemmerd vrij verkeer van personen vanuit dat land naar de rest van de Schengenzone niet mogelijk is. ,,Je moet laten zien dat je Schengen waard bent.”
De CDA-leider vindt dat grensbewaking een zaak van lidstaten moet blijven en voelt niet voor een Europese kust- en grenswacht. Wel wil hij dat de ondersteuning via Frontex wordt vergroot, door 10.000 extra douaniers aan te nemen.
Vluchtelingenverdrag
Verder blijft Buma erbij dat uiteindelijk aanpassing van het Vluchtelingenverdrag nodig is om de migratiestroom te stoppen. Op grond van dat verdrag zijn Europese landen nu verplicht om vluchtelingen uit de hele wereld op te nemen. Buma vindt dat opvang in de regio moet geschieden.
Lees hier hele het interview: ‘Als wij Hongarije waren, hadden we ook een hek’ (Premium)
Kijk hier hoe massa-immigratie Nederland rijk heeft gemaakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Sybrand Buma: Als wij Hongarije waren, hadden we ook een hek
Europa moet aan de buitengrenzen zijn spierballen laten zien om migratie tegen te gaan, vindt CDA-leider Sybrand Buma. ,,Ik heb het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel nooit overgenomen.” -
Rekenkamer: kabinet geeft Tweede Kamer geen totaalbeeld klimaatmiljarden
Doordat het kabinet geen duidelijk en eenduidig totaalbeeld kan geven van hoeveel er aan klimaatmaatregelen wordt uitgegeven, weet de Tweede Kamer niet hoeveel er precies wordt uitgegeven. Tot die conclusie komt de Algemene Rekenkamer (ARK) na eigen onderzoek. -
Minister weigert klaphamerverbod, geeft geen gehoor aan ouders overleden Bram (12)
Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid geeft geen gehoor aan de oproep van de ouders van Bram (12) uit Haaksbergen. Zij vindt een een landelijk verbod op klaphamers niet nodig. Gemeenten moeten dit zelf regelen, zegt zij. De VVD-fractie in de Tweede Kamer pleitte voor een landelijk verbod. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Caroline van der Plas (BBB) wilde Boer zoekt vrouw-kandidaat Femke Wiersma als lijsttrekker
Het scheelde niet veel of de Friese Femke Wiersma, bekend van haar deelname aan Boer zoekt Vrouw, was lijsttrekker geworden van de BoerBurgerBeweging (BBB).
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad.