Volledig scherm
© AD/Laurens Kok

Buma verdedigt einde dividendtax op congres: 'Zou het vandaag weer doen'

CDA-leider Sybrand Buma heeft op het congres van zijn partij de afschaffing van de dividendbelasting verdedigd. Die maatregel, die zo'n 1,6 miljard euro kost, betaalt het internationale bedrijfsleven zelf, stelt Buma. 'Ik zou het vandaag weer doen'. 

De intrekking van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders is een van meest omstreden plannen van het nieuwe kabinet. Niet alleen bij de oppositie in de Tweede Kamer bestaat felle kritiek. Kritische CDA'ers onder aanvoering van gewezen financieel woordvoerder Eddy van Hijum liepen vandaag op het eigen congres te hoop tegen de maatregel. Zij zien die als een cadeautje voor multinationals, en willen dat dan in ieder geval ook het mkb wordt ontzien.

Laurens Kok on Twitter

CDA-leider @sybrandbuma verdedigt afschaffing #dividendbelasting - 'zou het vandaag weer doen' - en krijgt, jawel, applaus van het CDA-congres

Buma ,,begrijpt de vragen daarover heel goed'', ook omdat geen enkele regeringspartij het plan in het verkiezingsprogramma had staan. Maar ,,het is geen gratis geld'', stelt Buma. Door onder meer brievenbusfirma's aan te pakken en expats minder royaal te behandelen, denkt hij de maatregel terug te verdienen.

Dividend

Dividendbelasting is een belasting op winst die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering.

De oppositie hekelde de maatregel omdat het schrappen van de dividendbelasting niet in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stond, maar wel in het regeerakkoord landde. De vrees bestaat dat de coalitie tot het besluit kwam onder druk van multinationals en dat de beslissing verder niet onderbouwd is. Bedrijven als Shell en Unilever zouden overwegen om hun hoofdkantoor uit Nederland terug te trekken. Afschaffing van de dividendbelasting, wat gunstig is voor aandeelhouders, zou dat kunnen voorkomen. Na het schrappen van de belasting werd in maart bekend dat Unilever Rotterdam kiest als locatie voor zijn hoofdkantoor. 

De kritiek van de oppositie verscherpte door de zogenoemde 'memo-gate'. Premier Rutte en de partijleiders van de coalitiepartijen hielden - ondanks herhaaldelijke verzoeken - vol dat ze geen herinnering hebben aan documenten die tijdens de formatie besproken zouden zijn aangaande het afschaffen van de dividendbelasting. Tijdens de kabinetsformatie bleken echter wel degelijk documenten over het onderwerp te zijn opgesteld

Laurens Kok on Twitter

Buma over uithaal naar @thierrybaudet op CDA-congres: 'Ik wil dat hij loyaliteit toont aan Nederland'

Oorwassing

Buma waste op het congres van zijn partij verder een flink deel van de oppositie de oren. Zo lukt het maar niet om een breed gedragen klimaatwet te maken omdat onder andere GroenLinks zich te star opstelt, zegt Buma.

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft juist haar nek uitgestoken om tot een klimaatwet te komen, vindt de CDA-voorman. Maar omdat onder andere GroenLinks geen water bij de wijn wil doen, blijft overeenstemming volgens Buma uit.

Ook de SP, die al decennia ,,bokkig'' aan de kant zou staan, kreeg een veeg uit de pan. Deze oppositiepartijen zouden volgens Buma een voorbeeld moeten nemen aan de PvdA, die hij het hof maakte. De CDA-voorman heeft ,,respect'' voor de constructieve manier waarop de sociaaldemocraten oppositie voeren, zegt hij.

De hardste woorden bewaart Buma voor Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Die ,,flirt'' met het ,,agressieve'' Rusland, krenkt nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 en voedt het wantrouwen in de Nederlandse politiek, zegt hij.