Volledig scherm
Sybrand Buma © MARTIJN BEEKMAN

Buma wil Internetautoriteit voor bestrijding nepnieuws

CDA-leider Sybrand Buma pleit voor de oprichting van een Internetautoriteit. Deze waakhond moet online gaan surveilleren. Burgers kunnen zo beter beschermd worden tegen internetcriminaliteit en ontwrichtende beïnvloeding van buitenaf, stelt Buma morgen in een interview met deze krant.

Volgens de CDA-leider wordt het tijd dat Nederland zich ‘wapent’ tegen de verspreiding van desinformatie uit bijvoorbeeld Rusland. Ook waarschuwt hij voor Russische fake-acounts die deelnemen aan discussies in Nederland op sociale media. Dat gebeurde volgens hem bijvoorbeeld bij het Kamerdebat waarbij Defensieminister Hennis moest aftreden.

Quote

Wie het internet op gaat, betreedt de publieke ruimte, ook al zit je thuis op je zolderka­mer

Daarnaast is het volgens hem noodzakelijk dat sabotage van vitale infrastructuur wordt tegengegaan. Onlangs slaagden hackers erin de containeroverslag in de Rotterdamse haven plat te leggen. ,,Stel dat dat met onze stormvloedkering gebeurt”, waarschuwt hij.

Buma vindt dat het bewustzijn over cybercrime tekortschiet. ,,We moeten af van het idee de digitale wereld als privédomein te zien, waar de privacywetgeving regeert. Wie het internet op gaat, betreedt de publieke ruimte, ook al zit je thuis op je zolderkamer. Op straat geldt een id-plicht, er hangen camera’s. Op internet is geen enkele bescherming. Mensen kunnen onder alias elkaar de huid volschelden, zonder dat iemand weet wie er achter zit.”

Koude oorlog

Quote

Daar waar destabili­sa­tie op de loer ligt, zijn de Russen online actief

De CDA-leider is in het bijzonder beducht voor democratische beïnvloeding van buitenaf. ,,Het gaat erom dat we alert zijn. Rusland voert een koude oorlog op het internet. Het land infiltreert en beïnvloedt de publieke opinie. Daar waar destabilisatie op de loer ligt, zijn de Russen online actief.”

Buma noemt verder PVV-leider Geert Wilders ‘naïef’, nu die toenadering tot Rusland zoekt: ,,Ik vind het heel zorgelijk dat een Nederlandse politicus zo’n positie inneemt. Een volksvertegenwoordiger moet juist ons land beschermen. Wat Rusland doet is gevaarlijk voor de democratie. De Krim is bezet, de oorlog in Oost-Oekraïne is opgestookt. Het is het land van de BUK-raket waarmee de MH17 is neergehaald. Denkt hij nou echt dat hij in Moskou het ware verhaal te horen krijgt? Kom nou.”

  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zomaar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.