Volledig scherm
Sybrand van Haersma Buma (CDA). © ANP

Buma ziet Wopke Hoekstra als premier

CDA-leider Sybrand Buma ziet zijn minister van Financiën Wopke Hoekstra als minister-president. Hij zei dat in WNL op Zondag. Op de vraag of hij Hoekstra in potentie als premier zag, zei Buma: ,,Laat dat in potentie maar weg. Hij doet heel goed werk voor Nederland.’’

Buma verwees naar de rol die Hoekstra deze week speelde door in het geheim een groot aandelenpakket Air Fance-KLM te kopen. ,,Hier laat Wopke Hoektra zien dat Nederland op zijn strepen kan staan,’’ zei Buma.

Toch vlakt Buma zichzelf ook niet uit voor een premierschap, zo bleek: ,,Hoe meer mensen dat kunnen in een partij, hoe beter.’’ Hij wees erop dat ze zoiets in het CDA altijd samen doen. ,,Ik werk heel graag samen met Wopke en Hugo.’’ Buma noemde ook het interview van Hugo de Jonge eerder deze week in het AD waarbij hij de marktwerking in de zorg te lijf ging.

Namen noemen

Buma kritiseerde premier Rutte, die bij de start van zijn verkiezingscampagne in AD en in een vaasjesfabriek in Putten niet de namen noemde van partijen die schreeuwen in plaats van doen. Buma: ,,Als je als politiek leider van de VVD wilt aangeven wie dat zijn, dan moet je wel namen noemen.’’ Dat deed Buma dan ook. Hij noemde maar liefst vier partijen: Forum voor Democratie, PVV, SP en GroenLinks. Buma verweet GroenLinks te zijn weggelopen in de kabinetsformatie van de onderhandelingstafel.

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer