Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘Neem een gecalculeerd risico’
videoStudenten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, melden Haagse bronnen. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in. Burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in.
De geplande heropening van het hoger onderwijs staat los van het gefaseerde versoepelingsplan dat het kabinet morgen presenteert. Vorige week lekte uit dat het de bedoeling is dat terrassen en winkels per 21 april opengaan en dat de avondklok en bezoekrestricties dan ook geschrapt worden.
Maar door het grote aantal dagelijkse infecties en de druk op de ziekenhuizen durft het kabinet die eerste grote stap niet al volgende week aan, maar op zijn vroegst op 28 april. ,,De situatie is epidemiologisch nog niet zo dat we dat verantwoord vinden”, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) maandag voor aanvang van een overleg met collega-ministers. ,,De piek in de ziekenhuizen is in zicht, maar we zijn er nog niet overheen", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). ,,Als we er overheen zijn, kunnen we de volgende stap zetten met versoepelingen.”
Hoe het stappenplan er precies uit komt te zien - welke versoepelingen allemaal tegelijkertijd kunnen ingaan en onder welke voorwaarden - is nog onduidelijk.
Burgemeesters
Vanmiddag komen de burgemeesters van de Veiligheidsregio's nog samen met justitieminister Grapperhaus. De burgemeesters dringen aan op een heropening van terrassen of grote ‘doorstroomlocaties’ om in geval van mooi weer de drukte te kunnen spreiden. ,,Dit is niet meer te handhaven, behalve met een waterkanon”, zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag in het NOS Radio 1-journaal. ,,Dan komen wij op een agressieve manier tegenover onze bevolking te staan. Wij vinden dat er een gecalculeerd risico genomen moet worden, net als met het basisonderwijs”, zei Aboutaleb. ,,De vraag is wat zwaarder weegt: het gevaar van besmettingen of het welzijn van mensen en regels die niet meer gehandhaafd kunnen worden?”
Grapperhaus denkt echter dat hij er wel uitkomt met de burgemeesters. ,,We gaan het er goed over hebben. We komen er tot nu toe altijd uit.”
Volgens een ingewijde steekt het de burgemeesters dat het kabinet vorige week nog beloofde dat de terrassen de 21ste open kunnen en dat de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren plotseling een streep haalde door die planning. ,,Terwijl het Veiligheidsberaad nog moest volgen.”
Bijval
De oproep om terrassen te heropenen krijgt bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.
,,In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar”, zegt Kramer. ,,Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.” Volgens de internist is de druk onverhoopt hoog in het Amsterdam UMC ziekenhuis. Hij ziet daarom geen mogelijkheid voor andere versoepelingen. ,,De enige uitweg uit deze ellende is vaccineren, vaccineren, vaccineren. Tot die tijd moeten we de tanden op elkaar zetten.”
Ook het Medisch Spectrum Twente in Enschede sluit zich bij de burgemeesters aan. ,,De zorg is belangrijk, maar niet de enige factor waar de regering rekening mee moet houden”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Mensen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten. Het is beter als dat op een veilige, gecontroleerde manier kan.”
Ook de bonden van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) steunen het pleidooi. ,,Elke maatregel die ervoor zorgt dat we minder hoeven te handhaven, juichen wij toe”, aldus Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP. Volgens hem heeft de horeca al laten zien het veilig bezoek aan terrassen goed te kunnen organiseren.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij.
De grote verruimingen - in de horeca, de detailhandel en rond de avondklok - staan dus wel los van ingrepen in het onderwijs of bijvoorbeeld de bso’s, meldt een ingewijde. De kinderopvangverblijven zijn nog altijd gesloten. ,,Er volgen nog veel overleggen, morgen wordt het besluit pas genomen.”
Studentenvakbond LSVb liet al weten het ‘onacceptabel’ te vinden als de heropening van hogescholen en universiteiten weer zou worden uitgesteld. Studenten moeten zich straks laten testen op het coronavirus voordat ze naar de hogeschool of universiteit gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMAsielzoekers
Buschauffeur uit Ter Apel over jarenlange overlast: ‘Tien mannen bestormden mijn bus’
Buschauffeurs klagen al jarenlang over de onrust van asielzoekers op de buslijnen rond Ter Apel. Gisteren kwam staatssecretaris Eric van der Burg langs om te horen of de genomen maatregelen werken. Dirk Visser, buschauffeur bij Qbuzz, vond het een prettig gesprek. -
IC’s breiden capaciteit weer uit: bovengrens in zicht
Terwijl het demissionaire kabinet zich dit weekend buigt over mogelijke versoepeling van het coronabeleid, breiden de ziekenhuizen hun ic-capaciteit verder uit. Het maximum komt langzaam maar zeker in zicht. -
PREMIUMUpdate
Oekraïne, ‘dwarse’ lid Turkije en nieuwe leden Finland en Zweden: veel te bespreken op Navo-top
De Navo-top in Madrid die nu gaande is, kent een overvolle agenda. De leiders praten over de steun aan Oekraïne, nieuwe leden Finland en Zweden, het ‘dwarse’ lid Turkije, maar ook over China, geld en troepenuitbreiding. Het is misschien wat veel. -
Burgemeesters grote steden: ‘Coronaregels zijn zonder versoepeling niet meer te handhaven’
De burgemeesters van de vier grote steden keren zich tegen het kabinet nu dat versoepeling van coronaregels opnieuw uitstelt. ‘Wij komen op een agressieve manier tegenover onze bevolking te staan.’
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
parlementaire enquête
Jorritsma herinnert zich niet alles, maar weet wel: ‘Zelf aantonen mijnbouwschade was in belang burger’
Dat gedupeerden van gas- of oliewinning jarenlang zelf moesten bewijzen dat ze schade aan hun huis hadden was in het belang van die burgers zelf. Dat verklaarde oud-minister Annemarie Jorritsma vanmiddag tijdens het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.