Volledig scherm
BNNVARA-presentator Tim Hofman. © ANP Kippa

Burgerinitiatief kinderpardon mogelijk niet eens op Kameragenda

UpdateHet burgerinitiatief van presentator Tim Hofman, waarvoor al meer dan 117.000 handtekeningen zijn opgehaald, voldoet mogelijk niet aan de eisen om op de agenda van de Tweede Kamer te worden gezet. Hofman wil dat vierhonderd gewortelde asielkinderen in Nederland mogen blijven.

De regels voor het burgerinitiatief schrijven voor dat een voorstel nieuw is en de laatste twee jaar niet aan de orde is geweest in de Tweede Kamer. Probleem voor Hofman is dat het kinderpardon wél is besproken en dat het laatste jaar is gestemd over meerdere moties die overeenkomsten hebben met het voorstel van de BNNVARA-presentator.

Een speciale commissie in de Tweede Kamer moet uiteindelijk beslissen of het burgerinitiatief wel of niet in behandeling wordt genomen. ,,Als iets wordt aangedragen waar de afgelopen twee jaar al in besluitvormende zin over in de Kamer is gesproken, dan is het niet ontvankelijk”, zegt Sven Koopmans, VVD-Kamerlid en voorzitter van de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.

Koopmans kan nog niet zeggen of het voorstel van Hofman aan de voorwaarden voldoet. ,,Dat gaan we beoordelen als het burgerinitiatief bij ons is ingediend.” Hofman heeft goede hoop dat zijn voorstel op de Kameragenda komt. ,,We hebben hier heel lang over gesproken, en we denken dat het goed komt”, laat een woordvoerder van omroep BNNVARA weten.

Eind vorig jaar vroeg GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik in een motie om de kinderpardonregeling ruimhartig uit te voeren. In juni dit jaar vroeg Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk hetzelfde, met als doel om de vierhonderd gewortelde asielkinderen in aanmerking te laten komen voor een verblijfsvergunning. Beide moties werden verworpen.

Soepeler

Tim Hofman zelf zegt zich bewust te zijn van de regels. ,,Ik ken het klappen van de zweep’’, aldus de presentator. Eerder startte Hofman een burgerinitiatief voor een minder strikt drugsbeleid (dat overigens wél de Tweede Kamer bereikte). ,,Ik weet dat het kinderpardon eerder aan bod kwam, maar het thema is nu wel anders. Je moet nu wettelijk meewerken aan je eigen uitzetting en daar loopt het vaak spaak. In een eerste versie van het pardon was er nog sprake van een overgangsregeling waardoor alles veel soepeler verliep. Dat moet worden teruggedraaid.’'

Hofman vervolgt: ,,Los daarvan is het goed dat we er veel aandacht mee genereren. Er is wel een vliegwiel op gang gekomen. De vorige keer duurde het best lang voor we 40.000 handtekeningen hadden. Dat er nu al zó veel zijn? In deze explosieve vorm had ik dat niet verwacht.’’

Bekijk hieronder een interview met Tim Hofman over deze documentaire:

Volledig scherm
© BNNVARA