Volledig scherm
CDA-Kamerlid Jaco Geurts en oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) spraken bij het protest op het Malieveld hun steun uit aan de boeren. © ANP

CDA: Boer moet minder exporteren

Nederland moet niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld willen zijn, omdat natuur en milieu onder te grote druk staan. De boeren moeten af van goedkoop vlees en naar kwaliteitsproducten waar ze ook wat aan verdienen. Dat stelt een CDA-commissie van het Wetenschappelijk Instituut.

Zaterdag discussieert het CDA-partijcongres in Utrecht over het CDA-rapport ‘Zij aan zij’ over het toekomstperspectief voor Nederland in 2030. Waar het CDA van oudsher een plattelandspartij was en de boerenbelangen behartigde, stelt de partijcommissie onder leiding van CDA-prominent Leonard Geluk een koerswijziging voor.

Goedkoop vlees

De hoge ranking van Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld is mede te danken aan bulkexport van goedkoop vlees. De CDA-commissie schrijft: ,,Waarden als duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moeten belangrijker zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur te willen blijven.’’

Boeren moeten kwaliteitsproducten voor de wereldmarkt en de regio gaan leveren, vindt de commissie. In een toelichting zegt commissievoorzitter Geluk: ,,We moeten heel nodig met boeren en boerenorganisaties het gesprek voeren.’’ Hij erkent dat er geen boer in de commissie zat die het rapport schreef. Desondanks denkt hij dat het landbouwhoofdstuk ‘voldoende antwoord’ biedt aan de boeren die onlangs op het Malieveld stonden.

Geluk: ,,Wij zijn op zoek gegaan naar een nieuwe balans. De beweging is van winst naar waarde. De focus in de landbouw heeft heel lang gelegen bij de export, schaalvergroting en winstmaximalisatie voor tussenschakels zoals supermarkten. Maar als dat ten koste gaat van het inkomen van boeren en de ecologie, dan moet er wat veranderen.”

Trots

Geluk stelt dat het CDA ‘trots’ is op de innovatie in de agrarische sector. Daar kan de sector op voortbouwen, denkt hij. Dat zal aan de boerenorganisaties zelf voorgelegd moeten worden, aldus Geluk. Over het CDA zelf is hij stelliger: ,,Ik denk dat deze langetermijnvisie ook op draagvlak in de Tweede Kamerfractie kan rekenen. Iedereen ziet dat het knel loopt.”

Het CDA gaat vanaf zaterdag, op het congres in Utrecht, de discussie aan met leden en niet-leden. ,,Het kan dus zijn dat er uiteindelijk iets anders ligt dan nu”, aldus Geluk.

Volledig scherm
Leonard Geluk, voorzitter van de commissie Beraad Perspectief 2030 van het Wetenschappelijk Instituut (WI). © Frank Jansen
 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.