Volledig scherm
Een oudere met rollator in Rotterdam. © ANP XTRA

CDA en ChristenUnie hekelen plan D66: Zelfmoordpil geen oplossing voor gevoel voltooid leven

De christelijke regeringspartijen, CDA en ChristenUnie, vinden het maar niets dat het liberale D66 zoveel haast heeft met een wetsvoorstel om ouderen euthanasie toe te staan als ze levensmoe zijn.  

Kamerlid Pia Dijkstra stuurt binnenkort haar voorstel ‘voltooid leven’ naar de Tweede Kamer, omdat zorgminister De Jonge geen haast maakt met het afronden van onderzoek naar de groep ouderen die er klaar mee is. Dijkstra wil de uitkomst nog afwachten tot begin 2020, maar komt dan sowieso zelf met haar plan.

De ChristenUnie is altijd tegen hulp bij zelfdoding geweest. Kamerlid Carla Dik-Faber: ,,Een pil voor zelfdoding kan nooit het antwoord zijn op een gevoel van overbodigheid, eenzaamheid of voltooid leven. We willen niet dat ouderen hun gevoel van veiligheid verliezen of zich sneller overbodig voelen. We willen juist aan ouderen het signaal geven: u mag er zijn en wij zetten alles op alles om uw volwaardige plaats in de samenleving te behouden.”

Indringende gesprekken

Begin volgend jaar komt de uitkomst van het onderzoek naar de doelgroep naar buiten, heeft zorgminister De Jonge beloofd. Daarnaast vindt nog een maatschappelijke dialoog plaats; in kleine groepen wordt indringend gesproken over het onderwerp euthanasie bij voltooid leven. Vóór de zomer van 2020 komt er een symposium waar het eindrapport van deze dialoog gepresenteerd wordt.

Dik-Faber (ChristenUnie) noemt het ‘opmerkelijk’ dat D66 het lopende onderzoek en de dialoog niet af lijkt te willen wachten. ,,Snelheid lijkt belangrijker dan zorgvuldigheid op een vraagstuk dat letterlijk over leven en dood gaat.” Ook het CDA geeft aan dat binnen de coalitie is afgesproken dat er eerst onderzoek én een maatschappelijke dialoog moeten zijn afgerond voordat D66 met een initiatiefwet mag komen. 

Haast is niet verstandig

Quote

Het hele liberale idee dat je levenslang onafhanke­lijk moet zijn, daar zitten wij als christende­mo­cra­ten anders in

Harry van der Molen (CDA)

CDA‘er Harry van der Molen: ,,Dijkstra neemt nu toch een voorschot op die wet, dat vind ik het meest opvallende. Ik ga nog steeds uit van de bestaande afspraken. Sowieso trekt ze alvast een conclusie voordat ze weet hoe de vlag erbij hangt, dat vind ik dan weer vreemd. D66 heeft blijkbaar haast, terwijl dat bij deze ingewikkelde onderwerpen niet verstandig is.”

Volgens Van der Molen is Dijkstra ervan overtuigd dat er in Nederland een groep ouderen is die het levenseinde in eigen hand wil nemen. ,,Terwijl die discussie volgens het CDA veel groter is. Het gaat ook om mensen die een wens hebben om hun leven te beëindigen, maar daar later op terugkomen. En het gaat over de eenzaamheid van ouderen, waardoor ze zich te afhankelijk voelen. Het hele liberale idee dat je levenslang onafhankelijk moet zijn, daar zitten wij als christendemocraten anders in.”

De VVD vindt dat mensen die hun leven voltooid achten, waardig moeten kunnen sterven, meldt het liberale Kamerlid Ockje Tellegen: ,,Niet voor niets heeft de VVD destijds de Commissie Schnabel ingesteld die onderzoek heeft gedaan naar dit vraagstuk. Wij hebben wel twee zorgen geuit, namelijk de te hanteren leeftijdgrens en de ‘levensbegeleider’ die wordt voorgesteld. Nu is eerst vooral belangrijk om een goed beeld te hebben van de groep mensen die deze wens heeft.”

Pia Dijkstra legde vanochtend in De Ochtend Show to go haar plannen uit. Bekijk hieronder de video.