Volledig scherm
Minister Arie Slob © ANP

CDA en D66: Slob moet werk maken van afschaffing rekentoets

Coalitiepartijen CDA en D66 willen dat minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs snel de rekentoets afschaft voor vwo’ers in het examenjaar. Nu moeten die scholieren een voldoende halen voor die toets om hun diploma te kunnen halen.

Quote

Geef die 44.000 vwo’ers zekerheid

Michel Rog, CDA

In het regeerakkoord staat dat de rekentoets verdwijnt en wordt vervangen door een alternatieve toets. Tot die tijd zal de uitslag van de rekentoets niet meetellen in het voortgezet onderwijs, schrijven VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Alleen moet de onderwijsminister dat nog wel in het examenbesluit aanpassen. Dat gebeurt maar niet.

CDA-Kamerlid Michel Rog krijgt bezorgde mails van wiskundeleraren en ouders. ,,Ik zeg ze dan dat de toets niet meer meetelt, maar bij het College voor Toetsen en Examens zegt dat leerlingen zich juist moeten voorbereiden op de toets. Dat is logisch, want formeel telt de toets nog mee.” Rog spoort minister Slob vandaag bij de behandeling van de onderwijsbegroting aan tot actie. ,,Geef die 44.000 vwo’ers zekerheid.”

Hoofdpijndossier

Ook D66-Kamerlid Paul van Meenen, die samen met Rog streed tegen de rekentoets, wil dat het kabinet haast maakt met de aanpassing. ,,Je kunt het wel in het regeerakkoord opschrijven, maar het moet wel geregeld worden. Neem het ding dan ook niet meer af.”

De rekentoets, in 2010 ingevoerd in het middelbaar onderwijs en mbo om het rekenonderwijs beter te maken, is een hoofdpijndossier. Er was discussie over de vragen en de cijfers die leerlingen haalden, bleken laag. Terwijl de uitslag van de toets meetelt voor het eindexamen. Zonder voldoende voor de toets geen diploma. Door alle kritiek telt de toets sinds het schooljaar 2015-2016 al niet meer mee voor het eindexamen op vmbo, havo en mbo. Alleen de vwo’ers, die betere cijfers voor de toets scoorden, moeten nu nog een voldoende scoren.