Volledig scherm
D66-Kamerlid Kees Verhoeven © anp

CDA en D66 willen actie tegen nepnieuws

Het kabinet moet actie ondernemen tegen nepnieuws, vinden de regeringspartijen CDA en D66. Een grote campagne over de algoritmes die bepalen wat mensen te zien krijgen op sociale media en meer openheid over geldschieters zijn nodig om inmenging vanuit het buitenland te voorkomen. 

Quote

Inmenging in democrati­sche verkiezin­gen moet voorkomen worden

Kees Verhoeven

Mensen moeten gewaarschuwd worden voor nepnieuws, vinden Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Harry van der Molen (CDA), die hiervoor vandaag voorstellen zullen indienen bij de begroting van Binnenlandse Zaken. Onder de hashtag #trapernietin zou de overheid burgers kunnen uitleggen hoe ze zulke desinformatie kunnen herkennen, menen zij. 

Een actieve aanpak is volgens de partijen hard nodig omdat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan. 
Ze willen voorkomen dat kiezers zich in het stemhokje laten leiden door 'misleidende, onjuiste informatie', zegt Van der Molen. ,,Inmenging in democratische verkiezingen moet voorkomen worden'', vindt Verhoeven, die wijst op de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Van der Molen wil deskundigen en socialemediabedrijven uitnodigen in de Kamer om te bespreken hoe de strijd tegen nepnieuws kan worden gevoerd.

Sleepwet

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken waarschuwde gisteren dat Nederland doelwit is van Russische pogingen om misleidende nieuwsberichten te verspreiden, onder andere over de ramp met vlucht MH17. Ze wil daarover in gesprek met bedrijven als Facebook en Google.

Volgens Ollongren is de voorgenomen Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waar volgend jaar een referendum over wordt gehouden, 'noodzakelijk' om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden.

Zorgen

Quote

De doos van Pandora gaat open als de Staat gaat bepalen wat nepnieuws is

Martin Bosma, PVV

Nepnieuws is ,,angstaanjagend'', aldus VVD 'er Jan Middendorp in de Kamer. Hij steunt de oproep om naar dit fenomeen te kijken, zei hij in het Kamerdebat over de begroting van Binnenlandse Zaken.

De grootste oppositiepartij PVV maakt zich zorgen. ,,Wie bepaalt wat nepnieuws is?", vroeg PVV'er Martin Bosma zich af in het debat. ,,De doos van Pandora gaat open als de Staat dit gaat bepalen.''

Volgens Ronald van Raak (SP) moet er worden opgetreden door de geheime diensten als nepnieuws de democratie ondermijnt, maar hij wil dan wel graag voorbeelden zien.