Volledig scherm
Sybrand Buma © ANP

CDA frustreert formatie: 'Nee' tegen elke groene maatregel

Het CDA wekt bij de formatie ergernis door alle 'groene' maatregelen die burgers in de portemonnee kunnen treffen, te blokkeren. Bronnen rond de formatieteams van VVD, D66 en GroenLinks bevestigen dat de besprekingen over het klimaat met name door de houding van CDA-leider Sybrand Buma stroef verlopen.

Volgens ingewijden, die anoniem willen blijven, komt CDA-leider Buma de voorstellen van met name GroenLinks totaal niet tegemoet. Het gaat dan vooral om maatregelen die burgers financieel zouden kunnen raken, bijvoorbeeld via ‘groene’ belastingen. GroenLinks pleitte juist voor een vleestaks, een verpakkingsbelasting en hogere belasting op autorijden en vliegreizen.

poll

Het is terecht dat CDA'er Buma moeilijk doet over groene belastingen

  • Eens (65%)
  • Oneens (35%)
35468 stemmen

Opmerkelijk is dat VVD-leider Mark Rutte volgens bronnen wél meer bereid is toezeggingen te doen aan de andere partijen over klimaat. Juist in de rechtervleugel van de VVD is weerstand tegen een eventueel kabinet met GroenLinks, maar Rutte zou aan de onderhandelingstafel toch ‘pragmatisch bezig zijn’ in de hoop tot een regeerakkoord te kunnen komen. ,,Rutte wil deals sluiten, maar Buma doet voortdurend moeilijk. Daardoor schuift Rutte juist op in de richting van de meer 'groene' partijen’’, zegt een bron.

Quote

Rutte wil deals sluiten, maar Buma doet voortdurend moeilijk

Bron rond de formatie

Oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels doet een klemmend beroep op Buma om zijn strategie te wijzigen. Ook hij krijgt vanuit de onderhandelende partijen te horen dat Buma 'dwars blijft liggen op klimaat'. ,,Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Als dat zo blijft moet het CDA de oppositie maar in'', aldus Wijffels in een interview in deze krant

Lokale CDA'ers steunen Buma wel. ,,Accijns en belastingverhogingen waar half Nederland in de zes grensprovincies aan kapotgaan, gaan ook niet werken'', reageert Ger Koopmans, oud-CDA-Kamerlid en nu gedeputeerde in de provincie Limburg. Ook veel lezers van AD.nl vinden de houding van de CDA-leider terecht, blijkt uit een internetpeiling op deze site. 

Struikelblok

VNO-NCW voorzitter en prominent CDA-lid Hans de Boer vindt dat Wijffels zich een beetje in moet houden, zo zei hij vanochtend tegen BNR. ,,We weten niet precies wat aan de formatietafel wordt besproken. Wat ik wel weet is dat duurzaamheid en klimaat een heel belangrijk onderwerp is van overleg tussen de partijen. De bedoeling is voor zover ik dat begrijp, om met een pakket te komen dat Nederland past en waarmee we ons houden aan de gemaakte afspraken in Parijs.’’ De werkgeversvoorman zegt vertrouwen te hebben in Buma.

Tot dusver kwam nog niet veel naar buiten over de formatiebesprekingen, die nu dik 50 dagen aan de gang zijn. Van klimaat werd al verwacht dat het een struikelblok zou kunnen zijn, net als inkomensverschillen en asiel.

Bij de partijen wordt verwacht dat deze, of hooguit volgende week, een moment komt waarop iedereen het achterste van de tong moet laten zien. ,,Het moment nadert dat iedereen écht moet tonen hoe ver men bereid is tot compromissen’’, zegt een betrokkene.

CDA-leider Sybrand Buma wilde vanochtend niet reageren.