Volledig scherm
In het busje zaten vaten vol met drugsafval, waarvan een deel al was gelekt. © Paul Rapp

CDA helemaal klaar met bendes die drugsafval dumpen: 'Straffen verhogen'

De strafmaat voor criminele organisaties die zich onder meer bezighouden met drugs moet fors omhoog. Dat wil coalitiepartij CDA, die Kamervragen gaat stellen aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over het zoveelste geval van dumpen van drugsval, dit keer in een woonwijk in Nijmegen. 

Bewoners van de wijk Weezenhof in Nijmegen troffen gisteravond een busje vol met grote vaten drugsafval aan. Een deel van de vaten was al leeg. Uiteindelijk bleek dat er over een afstand van negen kilometer giftige vloeistof uit de vaten was gelekt. Bij aanraking kan de vloeistof brandwonden veroorzaken. De autoriteiten zijn de hele ochtend bezig geweest de restanten op te ruimen. 

(Tekst gaat verder onder de video)

Quote

Misdadi­gers dumpen levensge­vaar­lijk afval in woonwijken en brengen daarmee mensen acuut in gevaar

Madeleine van Toorenburg, CDA

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat Grapperhaus hard moet optreden. ,,Het loopt de spuigaten uit. Misdadigers dumpen levensgevaarlijk afval in woonwijken en brengen daarmee mensen acuut in gevaar.''

De minister had naar aanleiding van een onderzoek van de politie-academie een paar maanden geleden al toegezegd meer mensen en middelen vrij te maken voor de aanpak van drugscriminelen, maar dat gaat Van Toorenburg niet ver genoeg. Ze wil dat de strafmaat voor onder andere drugsbendes 'fors omhoog' gaat. ,,Het voorstel hiervoor moet snel naar de Kamer want criminelen wanen zich in Nederland onaantastbaar.''

Van Toorenburg hoopt dat ook de gebruikers zien wat er gebeurt. ,,Een pilletje slikken is niet onschuldig. Er gaat zware misdaad achter schuil.''

Terreur

Quote

Het lijkt nu soms wel of de drugsmaf­fia de baas is op straat

Attje Kuiken, PvdA

Ook andere partijen maken zich zorgen. ,,Het lijkt nu soms wel of de drugsmaffia de baas is op straat'', zegt Attje Kuiken (PvdA). ,,Ze terroriseren woonwijken, bedreigen burgemeesters en dumpen hun afval op plekken waar onze kinderen spelen. Je wil zeker zijn van een veilige buurt.''

Kuiken wil dat het kabinet gemeenten en particulieren compenseert die met 'torenhoge kosten' voor het opruimen van het afval zitten. ,,Het kabinet moet zorgen voor betere opsporing en gemeenten helpen die met die rotzooi opgezadeld worden.'' De potjes die daarvoor beschikbaar waren, zijn volgens haar op. 

De SP wijst naar de forse bezuinigingen bij de politie en het Openbaar Ministerie (OM). ,,Dat heeft ervoor gezorgd dat georganiseerde criminaliteit onvoldoende is aangepakt, dat moet dus echt zo snel mogelijk worden hersteld. Veel criminelen hebben te lang vrij spel gehad'', aldus Kamerlid Michiel van Nispen. 

VVD-Kamerlid Antoinette Laan vindt dat 'het maar eens afgelopen moet zijn met dit gedoe. 'Levensgevaarlijk spul, kilometers aan wegen schrobben en omwonenden zijn de pineut. En dat allemaal omdat malloten drugsafval laten lekken.' Ze benadrukt de minister 'scherp te houden'. ,,Dat dat nodig is, toont ook deze zaak weer aan."

Maarten Groothuizen (D66) noemt de dumpingen 'onaanvaardbaar, slecht voor het milieu en slecht voor onze gezondheid'. ,,We wachten als Kamer op de Ondermijningswetgeving waar Minister Grapperhaus aan werkt. Ik roep hem op daarmee haast te maken. Belangrijk is ook dat de pakkans omhoog gaat. Je moet boeven eerst vangen, voordat je ze kunt straffen.”

Prioriteit

Quote

We zetten er enorm op in, met opsporing, met politie en met geld. Dit moet uit de wereld

Minister Grapperhaus

Minister Grapperhaus noemde het dumpen van drugsafval vanmiddag 'schandalig, maar ook gevaarlijk'. Hij zegt meer geld en mankracht toe om deze praktijken aan te pakken en spreekt van een 'prioriteit'. 

De bewindsman zegt dat criminele organisaties steeds brutaler worden. ,,Je ziet dat ze steeds minder voor bepaalde dingen terugdeinzen en gewoon de rotzooi op straat zetten en in brand steken, met allerlei explosiegevaar.'' 

Criminelen zetten stromannen in om het drugsafval te lozen, met alle gevaren van dien. ,,Dat zijn mensen die vaak helemaal geen benul hebben over hoe en wat'', aldus Grapperhaus.

Het kabinet gaat bekijken of burgers die gedupeerd raken door illegale dumpingen beter gecompenseerd kunnen worden voor schade.

Volledig scherm
Minister Grapperhaus © ANP
  1. Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem

    Planbureau slaat terug na blunder energiere­ke­ning: verkeerde cijfers geen probleem

    Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat.